MRI-scanner

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Philips MRI scanner

Een MRI-scanner is een apparaat waarmee ze dingen in het menselijk lichaam kunnen laten zien.

Magnetische resonantie beeldvorming (MRI, de I staat voor het Engelse image = beeld) is een medische techniek om beelden van de binnenkant van het lichaam te maken die in de radiologie (afdeling in het ziekenhuis) wordt gebruikt. MRI-scanners gebruiken sterke magnetische velden en radiogolven om beelden van de organen in het lichaam te maken. MRI omvat geen röntgenfoto's of het gebruik van ioniserende (radioactieve) straling. Dat gebeurt wel bij zogeheten CT- en PET-scans.

MRI wordt veel gebruikt in ziekenhuizen en klinieken voor medische diagnose (onderzoek), en het volgen van het verloop van ziekten. Vergeleken met CT geeft MRI een beter contrast (scherper in zwart/wit) in beelden van zachte weefsels, bijvoorbeeld in de hersenen of de buik. Het kan echter door patiënten als minder prettig worden ervaren, omdat het apparaat veel lawaai maakt (je krijgt ook een koptelefoon op) en de persoon ligt in een lange, nauwe buis. Bovendien kunnen implantaten (zoals een peacemaker) en ander niet-verwijderbaar metaal in het lichaam een ​​risico vormen en sommige patiënten worden daarom uitgesloten om een MRI-onderzoek veilig te kunnen ondergaan.

MRI heette oorspronkelijk NMRI (nucleaire magnetische resonantie beeldvorming), maar "nucleair" werd weggelaten omdat dat negatief kan overkomen. Waterstof-atomen zijn van nature overvloedig aanwezig bij de mensen en andere biologische organismen, met name in water en vet. Om deze reden brengen de meeste MRI-scans in wezen de locatie van water en vet in het lichaam in kaart (in beeld). Door de instellingen van de zogeheten pulssequentie te variëren, kunnen verschillende contrasten tussen weefsels zichtbaar worden gemaakt op basis van de eigenschappen van de waterstofatomen daarin.

Sinds de ontwikkeling in de jaren zeventig en tachtig heeft MRI bewezen een veelzijdige beeldvormingstechniek te zijn. Hoewel MRI het meest wordt gebruikt in geneeskunde en biomedisch onderzoek, kan het ook worden gebruikt om afbeeldingen van niet-levende objecten te vormen, bijvoorbeeld van een mummie.

Het apparaat maakt als het waren beelden van "plakjes" van je lichaam. Door deze beelden (foto's) achter elkaar te zetten als in een film, kun je door deze plakjes of lagen heen kijken en zien wat er mogelijk aan de hand is. Je krijgt dan een soort drie dimensionaal (3D) beeld. De verwerking van de gegevens vanaf de MRI-scan worden met een computer verwerkt en omgezet in beeld.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=MRI-scanner&oldid=691937"