Maltees

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Maltees (Malti) is, samen met het Engels de officiële taal van het land Malta. De meeste Maltezen hebben het Maltees als moedertaal, maar bijna iedereen spreekt ook goed Engels. Dat het Engels ook officieel is, komt doordat Malta vroeger een Engels kolonie was. Het Engels en het Maltees zijn beide officiële werktalen van de Europese Unie.

Het Maltees is een Semitische taal, net als het Arabisch en het Hebreeuws. De taal is ontstaan uit het Arabisch in de tijd dat de Arabieren over het eiland heersten. Nadat de Arabieren waren verdreven, nam het Maltees veel woorden over uit het Italiaans en het Siciliaans. Zoveel, dat tegenwoordig meer dan de helft van de Maltese woorden van Italiaanse oorsprong is. Ook werden veel woorden overgenomen uit het Engels en het Frans. Als enige Semitische taal wordt het Maltees geschreven met het Latijnse alfabet, maar wél met een paar extra tekens:

Hoofdletters
A B Ċ D E F Ġ G H Ħ I IE J K L M N O P Q R S T U V W X Ż Z
Kleine letters
a b ċ d e f ġ g h ħ i ie j k l m n o p q r s t u v w x ż z

De combinaties en ie worden als aparte letters beschouwt, net zoals de ij in het Nederlands.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maltees&oldid=733756"