Mas Oyama

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mas Oyama (1923-1994) was een beroemde en loeisterke karateka uit Japan. Hij was echter geboren in Korea. Oyama was een erg goede karateka. Hij stond bekend om zijn enorme kracht, snelheid en vaardigheid. Hij heeft zijn eigen vorm van karate uitgevonden: kyokushi karate.

Jeugd

Mas Oyama werd op een boerderij in Korea geboren. Op de boerderij moest hij hard werken van zijn ouders, die niet veel geld hadden te besteden. Hij was als kind al loeisterk. Zo ontzettend sterk, dat hij stenen, bomen en planken door kon slaan met zijn handen. Ook hele grote keien uit de rivier. En hij kon het dopje van een bierfles ervan af slaan zonder de fles om te laten vallen. Hij kon met gemak de zwaarste voorwerpen optillen.

Vechtsporter

In de jaren '40 ging het niet zo goed met Oyama; hij was naar Japan gekomen om een piloot te worden maar dat lukte niet. Toen besloot hij maar om aan vechtsporten te gaan doen. Dat deed hij dan ook, en Oyama bleek er enorm goed in te zijn.

Bergen

In de jaren '40 was hij in de bergen aan het trainen. Oyama was vastbesloten om 's werelds beste karateka te worden. Om zichzelf te dwingen in de bergen te blijven schoor hij zijn linker wenkbrauw af; Oyama was ijdel en hij wilde niet dat de mensen hem zo zouden zien. En dus trainde hij zwaar in de bergen. Iedere dag wel elf uur lang! Hij sloeg tegen stenen aan, en tegen bomen, en hij stond in de koude regen, de sneeuw of een waterval. Toen hij na twee jaar terugkwam uit de bergen was Oyama de sterkste vechtsporter van heel Japan.

Kracht

Hij wilde graag laten zien hoe sterk hij was, en dat deed hij door stenen met zijn handen stuk te knijpen, of bomen om te slaan. Later ging hij zelfs met stieren vechten; hij pakte ze bij de horens en gooide ze met zijn blote handen op de grond. Soms liet hij de stier urenlang achter hem aanrennen; zo'n goede conditie had Oyama. De stier was dan zo moe dat hij dood ging van moeheid. Oyama heeft ook zijn eigen dojo, vechtsportschool opgericht. Hij heeft veel beroemde vechtsporters getraind. In 1994 stierf Oyama aan longkanker. Hij is 71 jaar oud geworden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mas_Oyama&oldid=360303"