Moldavische Socialistische Sovjetrepubliek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moldavische Socialistische Sovjetrepubliek

Молдавская Советская Социалистическая Республика
Moldavskaya Sovetskaya Sotsialisticheskaya Respublika
Deelrepubliek van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie
Moldavian SSR map.svg
Молдова Советикэ!

Moldova Sovietică!

Flag of the Moldavian Soviet Socialist Republic (1952–1990).svg
Emblem of the Moldavian SSR (1981-1990).svg
Hoofdstad Chisinau
Aantal inwoners 4.337.600 (1989)
Oppervlakte 33.843 km² (1989)
Regeringsvorm Socialistische Republiek (in feite een communistische dictatuur)
Staatshoofd Voorzitter van het Presidium van de Opperste Sovjet van de USSR
Taal Roemeens
Religie Staatsatheïsme
Nationale Feestdag 1 augustus - Herdenking bevrijding Nazi-Duitsland
Munteenheid Roebel
Volkslied Imnul de Stat al RSS Moldoveneşti (Гимн Молдавской КПК)
Voorganger
< Moldavische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek
Opvolger
Moldavië >

Transnistrië >

De Moldavische Socialistische Sovjetrepubliek (MSSR) was een communistisch land tussen 1940 en 1991. Het land was oorspronkelijk onderdeel van het Koninkrijk Roemenië, maar is onder het regime van de Sovjet-Unie een onafhankelijke republiek binnen de Sovjet-Unie geworden.

Inwoners

(cijfers uit 1990)

 • Moldaviërs: 62,7%
 • Oekraïners: 13,8%
 • Russen: 13%
 • Bulgaren: 2%
 • Roemenen: 1,8%
 • Joden: 1,5%
 • Gagaoezen: 5%
 • Moslims: 0,1%
 • Turken: 0,1%

Volkslied

Het volkslied van de MSSR was de Imnul de Stat al RSS Moldoveneşti. Op het eerste gezicht lijkt het een normaal volkslied, maar als je goed luistert en kijkt naar de tekst zie je dat het volkslied maar 1 vers heeft, terwijl andere Sovjet-volksliederen er 3 hadden. Dit lijkt nog niet zo gek, maar er is een verschil tussen de instrumentale versie en de gezongen versie. Bij de instrumentale versie is er een extra stuk muziek dat oorspronkelijk ook tekst gehad heeft. Echter is deze tekst niet te vinden in het volkslied. Dit zijn een aantal theorieën waarom dit stuk van de gezongen versie weggelaten is:

 • Theorie 1: Begin 1940 werd de tekst van het volkslied gecompleteerd, er is een kans dat toen het weggelaten deel in deze oorspronkelijke versie er wél inzat. In Juni 1940 viel Nazi-Duitsland de MSSR binnen. Er is een kans aanwezig dat in het weggelaten deel anti-Nazi teksten stonden, die door het nazi-regime weggefilterd zijn. Hierna heroverde de Sovjet-Unie de MSSR weer.
 • Theorie 2: Wat ook mogelijk is is dat het weggelaten deel eigenlijk er oorspronkelijk niet inzat. De instrumentale versie is namelijk gecomponeerd in 1968, 28 jaar later dan de bedenking van de tekst. Dan is het dus mogelijk dat het weggelaten deel gebruikt werd als een instrumentale versie op parades. Echter staan er geen parades van de MSSR op beeld.
 • Theorie 3: Omdat dit stuk misschien niet goed klinkte met het eindgedeelte, werd dit deel weggefilterd door de Sovjets.
 • Theorie 4: Het weggelaten stuk kan ook gaan over Moldavisch onafhankelijk nationalisme, terwijl Moldavië viel onder de Sovjet-Unie

Eindconclusie

Aangezien we ervan uitgaan dat in 1968 bij de instrumentale versie de weggelaten tekst nog erin zat, is dit gebeurd tussen 1968 en 1991.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moldavische_Socialistische_Sovjetrepubliek&oldid=641461"