Monnickendam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
20230814 164056.jpg

De stad Monnickendam ligt in de provincie Noord-Holland aan de Gouwzee.

De stad maakt sinds 1991 deel uit van de gemeente Waterland, dat verder uit de volgende plaatsen bestaat: Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude. Monnickendam telt 10.051 inwoners (per 01-01-2006).

Geschiedenis

Rond 1200 bouwden monniken uit Marken een dam tussen de Gouwzee en het Monnicke Meer. Bij de dam gingen mensen wonen en bouwden voor zichzelf een woning. Langzaamaan groeide deze plaats steeds meer.

Bij een opstand rond 1270 werd een gebouwde burcht - de Swaensborch- verwoest en mocht niet meer opgebouwd worden.

Speeltoren(voormalig stadhuis)

Uit opgravingen in de Kerkstraat bleek dat rond het jaar 1300 ambachtslieden (zoals leermakers, timmerlieden enz) en boeren waren gaan wonen op een terp vlakbij de Speeltoren

De stad werd steeds belangrijker door de ligging aan de Purmer Ee. Het had een uitstekende vaar verbinding met geheel Noord-Holland.

Sinds 25 februari 1355 – de dag na Sint Matthijsdag – heeft Monnickendam van de graaf van Holland stadsrechten gekregen. Stadsrechten worden ook wel handvesten en privileges genoemd. De stad Monnickendam kreeg een eigen wetgeving, een eigen rechtspraak en een eigen bestuur. Ook werd er een kerk gebouwd op de driesprong Kerkstraat, Noordeinde, Middendam. Tegenwoordig staat alleen de Speeltoren nog op die plek.

Een jaar later werd begonnen met de uitbreiding van de stad en rond 1400 werd dichtbij de huidige Grote- of Sint Nicolaaskerk een klooster gebouwd met de naam Mariëngaarde. De Grote Kerk of Sint Nicolaaskerk is na 1400 gebouwd.

In 1575 werd de ommuring van de stad vervangen door een omwalling met vier poorten en vier bastions. Op het bastion voor de Zuiderpoort werd later de joodse begraafplaats ingericht; daar is een restant van de muur nog aanwezig. Van de rest van de omwalling getuigt alleen de vesting, een wandelpad om het grootste gedeelte van de historische stad.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Monnickendam&oldid=813820"