Nicolas Flamel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nicolas Flamel (Parijs, 1330–1418) was een van de bekendste alchemisten, dat waren mensen die op zoek waren naar het geheim van de onsterfelijkheid en de formule om goud te maken. Er doen verhalen de ronde dat Flamels graf leeg was en dat hij nog steeds springlevend rondloopt, samen met zijn vrouw Perenelle. Dat zal natuurlijk wel een mythe zijn.

Nicolas leefde in Frankrijk, in Parijs, samen met zijn vrouw Perenelle die ook alchemist was. Hij beweerde dat hij had gedroomd van een geheimzinnig boek, dat hij later ook vond, en met de hulp van een joodse geleerde wist te onctijferen. Flamel zou erin geslaagd zijn om het "Grote Werk" (het maken van goud) te volbrengen. Wat zeker is, is dat hij rijk werd en veel giften deed aan de Kerk en aan goede doelen. Na hem probeerden nog veel alchemisten de Steen der wijzen te maken, die gewone metalen kon omzetten in edele metalen (goud en zilver). Een van de leuke neveneffecten van het maken van goud was dat de alchemist onsterfelijk werd. Tenminste, zo staat het in de alchemistische teksten, maar die zijn zo onduidelijk dat niemand ze goed begrijpt. Die stof om jezelf onsterfelijk te maken heet levenselixir. Niet alleen in het westen, maar bijvoorbeeld ook in China werd in vroeger tijden ijverig maar een manier gezocht om dat elixir te maken. Flamel beweerde dus dat hij die formule gevonden had, en later bazuinde ook de Graaf van Saint-Germain (1710-1784) rond dat hij het geheim van de onsterfelijkheid had gevonden.

De Nicolaas Flamel uit Harry Potter is geïnspireerd op de echte Nicolas Flamel. Nicolas Flamel is ook hoofdpersoon in de kinderboeken van Michael Scott: De alchemist: de geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nicolas_Flamel&oldid=742571"