Oberhausen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CentrO: het nieuwe centrum van Oberhausen en het grootste winkelcentrum van Duitsland

Oberhausen is een stad in Duitsland. Het ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad heeft 209.097 inwoners.

Oberhausen ligt in het Ruhrgebied. Dat is het grootste industriegebied van Duitsland. Andere steden die hier liggen zijn onder andere Dortmund, Essen en Gelsenkirchen. De stad is in de 19e eeuw gesticht omdat er veel mensen verhuisden naar het Ruhrgebied. Hier was namelijk veel werk te vinden. In de nieuwe stad gingen veel arbeiders wonen. Oberhausen annexeerde (overnemen) ook delen van de omliggende dorpen. De economie van Oberhausen draaide op de mijnbouw en staalproductie. In 1992 sloot de laatste kolenmijn en in 1997 de laatste staalfabriek. De werkloosheid is nu dus hoog.

Omdat Oberhausen eigenlijk bestond uit verschillende oude dorpen was er nooit een echt bruisend centrum. Daarom besloot het bestuur een nieuw centrum te bouwen: het winkelcentrum CentrO. CentrO is het grootste winkelcentrum van Duitsland. Behalve een winkelcentrum hoort er ook een groot park bij. Het trekt bezoekers uit het hele Ruhrgebied én daarbuiten.

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oberhausen&oldid=394836"