Oktoberfest

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Proostende Duitse jongeren bij het beroemde Oktoberfest.
Een aantal van de tenten op de Theresienwiese.

Het Oktoberfest (oktoberfeest) is een groot feest in Duitse stad München, dat ieder jaar halverwege september tot begin oktober wordt gevierd. Het feest wordt al sinds 1810 gevierd en het thema is bier, maar ook traditie is belangrijk. Het feest is ooit begonnen om de bruiloft van Theresia van Saksen-Hildburghausen en de Beierse kroonprins, en latere koning, Lodewijk I van Beieren te vieren.

Het feest begint de eerste zaterdag na 15 september om 12.00 uur. Normaal gesproken eindigt het feest de eerste zondag van oktober. Soms wordt het feest tot 3 oktober (Dag van de Duitse eenheid) verlengd als deze na deze zondag plaatsvindt. Een Oktoberfest duurt hierdoor tussen de 16 en 18 dagen. In 2010 werd het feest tot maandag 4 oktober verlengd, aangezien het de 200e editie van het Oktoberfest was. Op de dag van dat het feest begint zal de Oberbürgermeister het glas bier tappen en zeggen "O'zapft". Dit is Beiers voor Er is aangetapt. Hierna begint het feest.

Het Oktoberfest vind plaats op een speciaal terrein, de Theresienwiese, niet ver van het centrum. Aan de rand van het terrein staat een groot bronzen beeld van Frau Bavaria, de personificatie van Beieren. Op het terrein zijn veertien, grote, versierde tenten opgezet. De grootste biedt plaats voor zo'n 10.000 personen. Om de tent heen is ook nog een terras, een biergarten. In de tenten wordt traditioneel alleen bier geserveerd. Dit wordt niet een glas, maar in een Maß geschonken. Dit is een enorm glas waar een liter in past. Tegenwoordig is in iedere tent ook frisdrank en alcoholvrij bier te krijgen (vaak ook in grotere glazen). Er zijn zelfs twee tenten waar je alleen wijn kunt bestellen. Qua bier is er zelfs wettelijk vastgelegd welke bieren geserveerd mogen worden. Dit zijn typische bieren uit Beieren.

Naast de tenten is er op het terrein ook een kermis te vinden. Traditie speelt ook een belangrijke rol. Een groot gedeelte van de bezoekers draagt typisch Beierse kleding. Voor de mannen zijn dit een lederhose en voor de vrouwen een dirndl. De muziek wordt altijd live gespeeld en komt van blaaskapellen; vaak Duitse Schlagers. Gedurende het feest worden verschillende activiteiten gehouden. De meeste worden op de eerste zondag gehouden. Hierbij is ook de regering van Beieren aanwezig. Deze woont eerst een mis bij in de kerk en gaat daarna naar een parade kijken. Deze parade is traditioneel opgesteld; zo staan voor alle karren paarden en is alle muziek live.

Het Oktoberfest is dagelijks van 11.00 uur tot 23.00 uur open. Op zaterdagen is men al om 10 uur open. Geserveerd wordt er dagelijks tot 22.30 uur; om 23.00 uur worden de tenten schoongeveegd. Toch ontaardt het evenement zelden in slemppartijen en wanordelijkheden. Het vreselijkste wat tot nog toe gebeurde was een bomaanslag in 1980 waarbij 13 mensen omkwamen en 200 gewond raakten, maar daarbij was waarschijnlijk geen alcohol in het spel en betrof het een rechtsextremistische schanddaad. Het Oktoberfest trekt jaarlijks meer dan zes miljoen bezoekers (in 2000 zelfs bijna zeven miljoen!) en is daarmee het grootste traditionele volksfeest van de hele wereld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oktoberfest&oldid=650589"