Gebed des Heeren

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Onze Vader)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christus leert het gebed op een schilderij

Het Gebed des Heeren, beter bekend als (het) Onze Vader, in het Engels "The Lord's Prayer", is het gebed wat Jezus Christus Zijn discipelen leerde toen Hij nog leefde.

Achtergrond

Christus leerde Zijn discipelen het volmaakte gebed, dat wil zeggen het gebed dat Hij goed vond. In het gebed treedt God de Vader voortdurend op de voorgrond. Het gebed is daarna door miljarden mensen overgenomen. Toen het christendom zich steeds meer uitbreidde, werd het gebed ook door miljarden christenen gebeden.

Zowel de Rooms-Katholieke Kerk als de Protestantse Kerk zien dit gebed als het volmaakte gebed. Vanuit de Oude Statenvertaling wordt dit gebed door christenen nog dagelijks gebeden. Van het gebed is een gedicht gemaakt, dat op muziek is gezet. Zo kan het ook gezongen worden.

Tekst

Dit is de tekst van het Onze Vader, zoals Christus die Zijn discipelen leerde;

Aanhalingsteken openen Onze Vader, die in de hemelen zijt; Uw naam worde geheiligd. Uw koninkrijk kome. Uw wil geschiede, gelijk in den hemel, alzo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood. En vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onzen schuldenaren. En leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want uw is het koninkrijk, en de kracht, en de heerlijkheid in der eeuwigheid. Amen.
— Jezus Christus in Mattheüs 6:9-13
Aanhalingsteken sluiten
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebed_des_Heeren&oldid=687902"