Overleg gebruiker:Joany

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
  • WikiLeeftijd IX
  • Bewerkingen III
  • Gebruikerspagina
  • Bevestigde gebruiker
Waarschuwing!
Dialog-STOP.svg
Stoppen, Joany!

De bewerkingen die jij hebt gedaan op WikiKids zijn echt niet oké. Je bent daarom door een moderator geblokkeerd en kunt WikiKids voor een bepaalde tijd niet meer bewerken. Dit is je laatste waarschuwing, ga je na deze blokkade door met deze bewerkingen dan zul je opnieuw en langer geblokkeerd worden.

Als je gedrag echt niet door de beugel kan is het mogelijk dat we je persoonlijke gegevens gebruiken om contact op te nemen met je school of ouders.

Geen dossier gevonden voor Gebruiker:Joany, klik hier om er een aan te maken.

Volgende actie: Zie de richtlijnen

Welkom! Nadah Questions Harry Potter wordmark.svg 12 dec 2014 17:31 (CET)

Republiek

Hoi Joany, ik heb je artikel de rebubliek weer verwijderd. We hebben hier namelijk al een artikel over: Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Misschien kan je daar je informatie zetten, het is namelijk een mooi stuk! Groetjes Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg 12 dec 2014 18:49 (CET)

Hier is je tekst:

1588-1795

Een unieke regering in Europa! 41 jaar duurde de oorlog tegen Spanje al toen in 1609 het ‘Twaalfjarige Bestand’ werd gesloten. Twaalf jaar lang werd de oorlog stopgezet. Willem van Oranje was de oorlog begonnen in 1568. Hij voerde de zeven noordelijke gewesten van de Nederlanden aan. Zij wilden geen deel meer zijn van het Spaanse koninkrijk.

Een kaart van Nederland in de vorm van een leeuw

Speciaal voor het bestand maakte Claes Janszoon Visscher een kaart van de Nederlanden. Hij beeldde de Nederlanden uit in de vorm van een leeuw, de Leo Belgicus. Nog één keer waren de zeventien gewesten als één land te zien. Rechtsonder tekende hij de Romeinse oorlogsgod Mars. Die sliep, wat betekent dat het vrede was in de Nederlanden. Een belangrijk bestand voor de Republiek

Maar eigenlijk bestonden de Nederlanden al niet meer. In 1588 hadden de zeven noordelijke gewesten zich los gevochten van Spanje. De oorlog had de Nederlanden in twee nieuwe staten opgesplitst: de Spaanse Nederlanden in het zuiden en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in het noorden. Het Bestand was voor de Republiek een belangrijk succes. Toch duurde het nog tot 1648 voordat de Republiek werd erkend als een zelfstandig land. Dat was toen de Vrede van Munster werd getekend. De Republiek bestond ruim 200 jaar. Hij hield op te bestaan in 1795.

Geen goede koning te vinden Een republiek was in die tijd heel ongewoon in Europa. Je had eigenlijk alleen landen met koningen. De noordelijke gewesten hadden ook niet gevochten voor een republiek. Ze wilden alleen weer een koning die zijn steden en gewesten én zijn mensen vrijheden en rechten gaf. Iets wat de Spaanse koning Filips II niet deed. Toen ze eenmaal van hem af waren, zochten ze zo’n goede koning. Ze vonden er geen en daarom gingen ze in 1588 verder als een republiek.

De stadhouder was erg belangrijk

In de regering van de Republiek had elk gewest een even belangrijke stem in de Staten-Generaal. Elk gewest had afgevaardigden in de regering. Die afgevaardigden mochten overleggen met de mensen in hun gewest. Dat betekende dat ze regelmatig teruggingen om te overleggen. Zo kon het lang duren voor er een besluit werd genomen. Maar meestal viel dat wel mee. Omdat het rijke Holland het meeste geld inbracht, had dit gewest het meeste te vertellen. De belangrijkste ambtenaar van Holland, de raadpensionaris, werd een soort minister-president. Tegelijkertijd was hij ook minister van Financiën en van Buitenlandse Zaken. Behalve een raadpensionaris was er ook een stadhouder. Dit was vaak een edelman uit het huis van Oranje-Nassau (familie dus van Willem van Oranje). Als baas van het leger was de stadhouder veel belangrijker dan alle andere bestuurders.


Maurits liet de raadpensionaris onthoofden De raadpensionaris en zijn ambtenaren vergaderden veel. De stadhouders vochten juist veel. Frederik Hendrik en Maurits waren beroemde stadhouders. Zij behaalden geweldige overwinningen op de Spanjaarden. Deze stadhouders leken wel een beetje op een koning, maar eigenlijk waren zij gewoon in dienst van de Republiek. De stadhouder en de raadpensionaris hadden vaak problemen met elkaar. Tijdens het Twaalfjarige Bestand liep dat voor het eerst verkeerd af. Stadhouder Maurits en raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt kregen hooglopende ruzie. Maurits beschuldigde Van Oldenbarnevelt van landverraad en liet hem arresteren. Hij werd op 13 mei 1619 onthoofd.

Beem, dit is gekopieerd. http://www.entoen.nu/republiek/po kijk maar <-- Nadah Questions Harry Potter wordmark.svg 14 dec 2014 14:02 (CET)

Kopiëren

Hallo Joany. Ik heb je artikel over de eerste spoorlijn verwijderd!,want het is gekopieerd uit een boek en dat mag niet! Je hebt de tekst uit het boek 'De Canon van Nederland', maar de schrijvers van dat boek hebben dat boek geschreven, dus de tekst is van hen! Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 13 dec 2014 19:53 (CET)

Even dit

Hoi Joany, je bent goed bezig met het schrijven van artikelen. Alleen wilde ik een paar dingen zeggen. Je artikel over De ruiter/ Amazone, willen we graag samenvatten met het artikel Ruiter. Dit komt omdat je het beroep of de persoon in het algemeen aanduidt met de mannelijke versie. Dit is namelijk een officiële spellingsregel. Dan nog even over het artikel Opzadelen/afzadelen, deze heb ik gesplitst in twee aparte artikelen (opzadelen en afzadelen). Dit is vanwege de vindbaarheid. Als je hier op let komt het helemaal goed. Veel succes! Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 14 dec 2014 13:02 (CET)

Kopieeren.

Hey Joany, Het is niet de bedoeling om dingen van andere sites te kopieeren, bijvoorbeeld van de Terrier, deze tekst staat letterlijk [[1]] Met spelfouten en al, vraagje: heb je nog meer dingen gekopieerd? Ik wil dat je eerlijk antwoord, want als Wiki mag je geen dingen van andere sites hebben, WikiKids kan daar mee grote problemen hebben. Nadah Questions Harry Potter wordmark.svg 14 dec 2014 13:28 (CET)

Inderdaad, de volgende keer dat je tekst kopieert, wordt je geblokkeerd. Dan kan je WikiKids helemaal niet meer bewerken. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg 14 dec 2014 17:20 (CET)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg_gebruiker:Joany&oldid=373213"