Plastic

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Allemaal plastic spullen

Plastic is een product dat meestal van olie gemaakt wordt. Er zijn heel veel verschillende soorten plastic.

De geschiedenis van plastic

Het eerste plastic werd gemaakt in 1839 door een Duitse apotheker. Hij maakte per ongeluk polystyreen. Hij deed nog niks met het plastic dat hij maakte.

In 1860 werd het echte plastic uitgevonden dat noemden ze celluloid. Het werd vooral gebruikt voor fotorolletjes. Nadeel was dat het alleen tegen lage temperatuur kon, erg brandbaar was en ontploffingsgevaar.

Tussen 1920-1930 ontdekten scheikundigen dat je van aardolie plastic kon maken. Vanaf dat moment werden heel veel verschillende soorten plastic gemaakt.

Hoe wordt plastic gemaakt

In een olieraffinaderij worden er veel schadelijke stoffen uitgehaald die niet in plastic thuishoren. Na de oliescheiding ontstaat Nafta en daar wordt plastic van gemaakt. De Nafta kraken: verwarmen tot 900 gr. Celsius: het breekt in kleine stukken- dat gebeurt in krakersfabrieken. Chemische fabrieken zoals DOW maken er plastic van dat gebeurt met hoge druk en veel warmte.

Waar wordt plastic voor gebruikt?

Eigenschappen

Plastic heeft zoals alle andere dingen eigenschappen.

  1. Plastic is niet giftig en is ontzettend sterk.
  2. Daarnaast duurt het lang voordat het afgebroken is.
  3. Ook is is met hitte makkelijk te vervormen.

Voor- en nadelen van plastic:

Voordelen

  • Plastic blijft lang goed.
  • Plastic is niet zwaar.
  • Plastic is vergeleken met andere producten heel goedkoop.

Nadelen

  • Het is moeilijk te recyclen.
  • Plastic blijft altijd op straat liggen omdat het niet verteert. Hierdoor komt het plastic uiteindelijk in zee terecht, waar het een grote plastic soep vormt. Dieren kunnen hierin verstrikt raken of overlijden door het eten van deze plastic soep.
  • Bij verbranding komen schadelijke stoffen vrij.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Plastic&oldid=822393"