Portaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een portaal

Een portaal is een fictieve poort naar andere werelden of plaatsen.

Op Wikikids

Een portaal is een toegangspagina naar een bepaald kennisgebied. Kijk op het portaaloverzicht welke portalen er zijn op Wikikids. Een portaal dat ook de hoofdcategorieën beschrijft is het PIM-systeem.

Uiterlijk

Een portaal word vaak voorgesteld als een blauwe, wervelende, zwevende tunnel, ook al heeft het geen diepte en is het dus een soort optische illusie. Dit is alleen maar een veelgebruikte manier om een portaal uit te beelden. In Harry Potter bijvoorbeeld wordt doodgewone schoen als portaal gebruikt, hier als ViaVia. In Minecraft is het portaal naar de onderwereld zwart omrand en is het eigenlijke portaal zwart met draaiende paarse stippen. In een bepaalde strip van Kiekeboe komt er een portaal naar de 'slechte versie van onze wereld'. Als je wil kun je je bed als portaal naar Dromenland zien. Zo zie je dat er heel wat verschillende portalen zijn.

Plaatsen waar portalen je naartoe brengen

Het ene portaal brengt je van voor de deur naar binnen, het andere brengt je helemaal naar een andere wereld. Er bestaat misschien echt een portaal, een wormgat in de ruimte. Dat is nog niet bewezen, maar het zou je niet alleen naar een andere plek brengen maar ook een andere tijdzone waardoor je terug of juist verder in de tijd gaat. Er zijn ook zwarte gaten in de ruimte, die slurpen alles tot het heel klein wordt en op het einde is er geen licht, dus is het helemaal zwart.

Portalen door de tijd

Farm-Fresh bullet go.png Zie Tijdreizen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Iedereen wil wel eens terug in de tijd gaan. De ene om de dinosaurussen te zien, de andere gewoon om die domme fout op de toets te corrigeren. Over wormgaten hebben we het al gehad, maar fictieve wetenschappers (uit strips bijvoorbeeld) hebben een teletijdmachine uitgevonden, zoals professor Barabas uit Suske en Wiske. Daarmee kun je terug in de tijd reizen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal&oldid=736422"