Proletariaat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het proletariaat zijn alle mensen die geen aandelen hebben bij elkaar. Het woord stamt uit het marxisme. De lastige betekenis van proletariaat (van Friedrich Engels) gaat zo:

De klasse die uitsluitend van haar arbeid leeft en niet van de winst van een of ander kapitaal, die klasse, waarvan het wel en wee, waarvan leven en dood afhankelijk zijn van de goede en slechte tijden in het bedrijfsleven, met één woord, van de schommelingen van de concurrentie.

Iemand uit het proletariaat heet een proletariër.

Volgens het marxisme worden de proletariërs door de aandeelhouders uitgebuit en moeten de proletariërs tegen hen in opstand komen, zodat een zogenaamde dictatuur van het proletariaat volgt. Er zijn heel veel proletariërs, maar ook heel veel aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld de eigenaar van de plaatselijke bakkerij zijn, maar ook iemand die gewoon heel weinig aandelen heeft van een heel groot bedrijf. Het is niet zo moeilijk om aandelen te krijgen: je kunt bijvoorbeeld €60 aan aandelen kopen. Veel proletariërs zijn rijker dan veel aandeelhouders.

Naast aandeelhouders zijn er ook veel proletariërs die het communisme en het marxisme niet goedkeuren. Zij krijgen bijvoorbeeld een hoog loon en willen geen gelijkheid. Daarnaast zijn er proletariërs die niet in een maatschappij willen leven waarin niemand rijker kan worden, of zij zien een communistisch land als dictatuur en willen hier niet in leven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Proletariaat&oldid=403549"