Raak (tuingereedschap)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oude houten hark

Een raak of rakel is een oude benaming voor een hark. De naam komt uit het oud Saksisch of Nederduits. Ook het Engelse rake en het Duitse rechen hangen er mee samen.

Het is een tuingereedschap bestaande uit een getande staaf die dwars op een steel is bevestigd, of tanden die aan een steel zijn bevestigd, en wordt gebruikt om bladeren, hooi, gras, van gazons te harken, en in het algemeen voor landbouw werkzaamheden vergelijkbaar met dat van de eg (het egaliseren van grond).

De oorspronkelijke vorm is de hooihark, die al in de Romeinse tijd werd ontwikkeld voor het oogsten (en vervolgens verder transport) van hooi. Deze hark lijkt op een lange tak met zijtakken en komt overeen met de gespreide vingers van een hand. Daar zal het ook wel van afgekeken zijn. In Noord-Duits gebruik is deze houten hark, die meestal een langere steel heeft van ongeveer 2 m, de eigenlijke hark. Er zijn ook hooiharken van licht metaal. Vaak worden deze gebruikt in de bermen langs (snel)wegen.

Wapen symbool

Gekruiste harken in het wapen van Helvíkovice, een plaats Tsjechië

De raak is een veel voorkomende figuur die in de middeleeuwen vaak wordt gebruikt op wapenschilden in de heraldiek.

De raak, ook wel hark genoemd, stelt in dit geval een landbouwwerktuig voor en wordt afzonderlijk gebruikt, gekruist met twee of gekruist met een zeis in het wapen. Af en toe wordt een korenschoof onder de gekruiste werktuigen geplaatst.

Uitdrukkingen en gezegden

  • De uitdrukking "iets oprakelen" ofwel 'iets opharken (terughalen) uit het verleden' komt van de raak of rakel af
  • "Zo stijf als een hark", spreekt voor zich. Dit kun je zijn na een dag sporten.
  • "Een stijve hark" is een niet lenig iemand.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Raak_(tuingereedschap)&oldid=711476"