Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Ras

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een ras is een groep dieren die in één groep valt samen te vatten omdat ze allemaal ongeveer dezelfde unieke fysieke (lichamelijke) kenmerken hebben.

Sommige mensen spreken ook over “menselijke rassen”, om makkelijker verschillen in fysieke kenmerken aan te duiden.

Je etniciteit is uit welk land je komt. Vervolgens valt elke etniciteit met veel andere verwante etniciteiten waarmee zij overeenkomsten tonen (qua huidskleur, haar, ogen etcetera) onder een bepaald ras, bijvoorbeeld het “witte” of “zwarte” ras.

Wetenschappers hebben echter al bewezen dat er binnen de Homo Sapiens maar één ras is, het menselijke ras. Dit is ook omdat het DNA bij ieder mens grotendeels gelijk is.

Bij mensachtigen (Hominidae) is er wel sprake van soorten. Deze hebben kleine verschillen in het DNA. Naast de Homo Sapiens heb je ook de Homo neanderthalensis (Neanderthaler) die reeds uitgestorven is.

Je kunt bij mensen eventueel wel spreken van variëteiten. Kenmerken van een volk (ook een groep van mensen) worden vaak met gebruiken en kleding (streekdracht) uitgedrukt en ze bewonen een bepaald land of streek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ras&oldid=703838"