Rode Leger

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De T-34, foto uit 1942.

Het Rode Leger is een andere naam voor het Sovjet leger. Officieel werd het Rode Leger opgericht op 23 februari 1918. Het Rode leger was het eerste leger die Berlijn bereikte aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, en worden gezien als de grote overwinnaars van nazi-Duitsland.

Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog vocht het Rode Leger tegen de Duitse Wehrmacht. Nazi-Duitsland had betere tanks, maar de Sovjet-Unie had er meer. Een bekende Russische tank is de T-34, de meest geproduceerde tank ter wereld in de Tweede Wereldoorlog. Ook kenden veel Russen hun land goed en wisten ze dat het in de winter ijskoud was. Ze gebruikten ook vaak, als er sneeuw lag, ski's, maar ook dieren. Paarden bijvoorbeeld en zelfs honden. De honden werden speciaal getraind om voedsel te zoeken onder een rupsvoertuig. Ze waren ingepakt met explosieven. De honden renden naar de vijandige tank en vervolgens explodeerde de explosieven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen miljoenen soldaten om het leven aan het oostfront.

Bevelhebbers

Hier staan een aantal bevelhebbers van het Rode Leger:

Opperbevelhebber

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rode_Leger&oldid=754135"