Roltrap

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een roltrap is een systeem dat mensen diagonaal of naar voren kan vervoeren. Die naar voren wordt ook wel een loopband genoemd. De meeste roltrappen hebben twee meebewegende handleuningen. Die heten leuningbanden. Het is ingesteld dat de leuningbanden iets sneller gaan dan de roltrap zelf voor de veiligheid.

Geschiedenis

Charles Seeberger kocht een patent van George A. Wheeler omdat George geen kans zag om zijn ontwerp van een roltrap uit te voeren. Charles Seeberger verbeterde het ontwerp en maakte de eerste roltrap. De eerste roltrap werd in 1896 op Coney Island geïnstalleerd. Dat ligt in New York. Charles werkte bij de Otis Elevator Company.

Nederland

De eerste roltrap in Nederland werd gebouwd in 1926. Dat was in De Bijenkorf aan de Grote Marktstraat in Den Haag. In een advertentie zei De Bijenkorf dat de roltrap 4000 mensen per uur naar boven en beneden kon brengen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Roltrap&oldid=621874"