Schotse Hooglanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ligging van de Schotse Hooglanden

De Schotse Hooglanden (Engels: Scottish Highlands) is de naam voor de streek in het noorden van Schotland. In het Engels wordt de streek ook wel gewoon the Highlands (de Hooglanden) genoemd. De streek valt samen met het raadsgebied Highland. De Schotse Hooglanden zijn ook een cultureel begrip. Alles wat als typisch Schots gezien wordt, zoals de kilt, whisky en haggis, komen uit de streek. Ook zijn de Schotse Hooglanden een van de laatste streken waar het Schots-Gaelisch nog echt gesproken wordt, ook al kunnen de meeste inwoners ook Engels.

Eigenlijk bestaan de Schotse Hooglanden uit twee delen. In het zuiden liggen de Grampian Mountains en in het noorden de Nordwest Highlands. De twee delen worden van elkaar gescheiden door de Great Glen, een dal waardoor het Caledonisch Kanaal loopt. De hoogste berg van Schotland, Ben Navis, bevindt zich in de Schotse Hooglanden. Traditioneel worden ook de eilanden, zoals de Hebriden, gerekend tot de Schotse Hooglanden.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schotse_Hooglanden&oldid=638965"