Schwarzwalder kersentaart

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Schwarzwalder kersentaart

De Schwarzwalder kersentaart, of in het Duits Schwarzwalder Kirsch, is een bepaald soort taart uit Duitsland. In Vlaanderen wordt de taart vaak Zwarte Woudtaart genoemd, de taart komt namelijk uit het Zwarte Woud. De Schwarzwalder kersentaart bestaat uit kersen, chocoladecake, slagroom en Kirsch. Kirsch een drank genaamd van kersen die alcohol bevat. Tegenwoordig zijn er ook Schwarzwalder kersentaarten zonder Krisch erin, dan wordt vaak gewoon kersensap gebruikt.

Al heel lang werd kersen, slagroom en kersenwijn met elkaar geserveerd. In die tijd was het geen taart. Waarschijnlijk is de taart voor het eerst als dessert gebruikt in Zwitserland. De banketbakker Josef Keller wordt gezien als de uitvinder van de Schwarzwalder kersentaart. Voor het eerst verkocht hij het in 1915 in zijn bakkerij in het Duitse Bad Godesberg. Het is niet helemaal zeker of hij echt de Schwarzwalder kersentaart heeft ontdekt, maar het leek er wel erg op. In 1934 was de taart voor het eerst te vinden in een kookboek. Hierdoor werd de taart erg populair in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Waar de naam Schwarzwalder kersentaart vandaan komt is ook niet helemaal zeker. Hier zijn drie verschillende theorieën over:

  1. De chocolade aan de bovenkant van de taart doet je denken aan een donker bos. Het Zwarte Woud staat bekend, alleen al vanwege de naam, als een donker bos.
  2. Er zit Kirsch in de taart. Kirsch wordt in veel gerechten uit het Zwarte Woud gebruikt.
  3. De taart zou de voorloper kunnen zijn van een andere bekende taart uit het Zwarte Woud, de Schwarzwalderkirsch.

Ondanks de vele links met het Zwarte Woud en de naam, is het voor bijna 100% zeker dat de Schwarzwalder kersentaart niet uit het Zwarte Woud komt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schwarzwalder_kersentaart&oldid=736679"