Sneeuwpanter

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Sneeuwpanter
Uncia uncia

Lightmatter snowleopard.jpg

Bedreigd
Leefgebied Azië
Leefomgeving Bergen
Behoort tot de Katachtigen

Leefgebied sneeuwpanter.JPG

Portaal Portal.svg Biologie

De sneeuwpanter is een katachtig dier. Hij heeft een lichtgrijze vachtkleur wat soms geel lijkt. Hij heeft ook zwarte vlekken op zijn huid en zijn vacht is erg zacht en dik. Van kop tot teen is een sneeuwpanter ongeveer 1,20 meter. De sneeuwpanter heeft een lange staart, die gebruikt hij om er grote sprongen mee te maken en zich warm te houden bij het slapen om het als deken te gebruiken. Hij kan in het wild 10 tot er met 15 jaar worden en in gevangenschap wel 20 jaar.

De sneeuwpanter komt voor in: China, Nepal, Mongolië, Rusland, Bhutan en Afghanistan. Over de hele wereld leven er maar ongeveer 4000 sneeuwpanters. Dat zijn er niet heel veel, daarom is de sneeuwpanter ook bedreigd. Vanwege de vacht van de sneeuwpanter wordt er veel op hem gejaagd. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) probeert hier veel tegen te doen.

Families

De sneeuwpanter is een dier die hoort bij de familie van katachtigen samen met de leeuw, tijger, jaguar, luipaard en lynx.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sneeuwpanter&oldid=837861"