Huis Stuart

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Stuart
Union of the Crowns Royal Badge.svg
Wapenspreuk
Stamvader High Steward van Schotland
Laatste heerser Anna van Groot-Brittannië
Familiehoofd
Uitgestorven 1807
Afgezet in/op
Hoofdtak
Zijtak(ken)
Titel(s)
Koning van Engeland
Koning van Schotland
Koning van Ierland
Koning van Groot-Brittannië
Portaal Portal.svg Monarchie

Huis Stuart was een adellijk huis, dat regeerde over Engeland, Schotland en Ierland. Aanvankelijk regeerde het huis enkel over Schotland sinds 1371. In 1603, toen koningin Elizabeth I kinderloos overleed, werd huis Stuart ook het koningshuis van Engeland en Ierland. In 1707 werden Engeland en Schotland verenigd tot het koninkrijk Groot-Brittannië. In 1714 ging de troon over naar huis Hannover.

Huis Stuart wordt gekenmerkt in de Britse geschiedenis door de strijd tussen de katholieken en protestanten in Engeland. Ook was er een conflict tussen de koning en het parlement over de macht van de koning. Dit leidde tot de Engelse Burgeroorlog. Tussen 1648 en 1660 waren Engeland, Schotland en Ierland een republiek, onder de naam de Engelse Gemenebest. Uiteindelijk werd de monarchie hersteld. In 1688 kreeg het huis te maken met de Glorious Revolution. Hierdoor regeerden huis Oranje-Nassau en huis Stuart tussen 1689 en 1694 samen. Tussen 1694 en 1702 regeerde het huis Oranje-Nassau.

Geschiedenis

Heerschappij over Schotland

Koning Robert II

Huis Stuart volgde in Schotland het huis Bruce op. Toen koning David II kinderloos stierf in 1371 ging de troon over op koning Robert II. Huis Stuart zou vervolgens vier eeuwen over Schotland heersen.

Heerschappij over Engeland, Schotland en Ierland

Na de dood van de Engelse koningin Elizabeth I uit het huis Tudor, werd de troon overgedragen aan koning Jacobus VI van Schotland. Hij werd Jacobus I van Engeland. Door koning van Engeland te worden werd Jacobus I ook koning van Ierland. De drie landen waren apart van elkaar. Ze hadden aparte wetten, parlementen en regeringen. De landen hadden slechts dezelfde vorst. Ze waren dus verbonden in een personele unie.

Koning Jacobus I werd opgevolgd door koning Karel I. Koning Karel I was katholiek en Engeland was protestants. Hij had weinig respect voor het parlement en uiteindelijk brak de Engelse Burgeroorlog uit. In de Engelse Burgeroorlog werd Karel I onthoofd en werd de monarchie afgeschaft. Engeland, Ierland en Schotland werden verenigd in de Engelse Gemenebest onder Oliver Cromwell. Na Cromwell's dood ontstonden er echter allerlei problemen. De monarchie werd in 1660 weer hersteld met koning Karel II als koning.

Koning Jacobus II

Hij werd weer opgevolgd door koning Jacobus II. Ook hij was katholiek en had geen respect voor het parlement. Hij trok veel macht naar zich toe en er was angst voor een katholieke dynastie in Engeland. Hierdoor ontstond een samenzwering met Jacobus' dochter Maria II, haar man stadhouder Willem III van Oranje-Nassau en een aantal Engelse parlementsleden. Willem III wist Jacobus II te verslaan en samen met Maria II regeerde hij nu over Engeland. Dit staat bekend als de Glorious Revolution.

Toen Maria II overleed regeerde Willem III enige jaren verder, waardoor feitelijk het huis Oranje-Nassau aan de macht was. Na Willems dood werd de troon overgegeven aan Anna, de zus van Maria II. Anna wist Engeland en Schotland in één land te verenigen en stichtte het koninkrijk Groot-Brittannië in 1707. Toen zij in 1714 kinderloos overleed ging men op zoek naar een nieuwe koning. Via Sophia van der Palts werd gekozen voor koning George I. Hiermee ging de troon van huis Stuart over op huis Hannover.

Koningen

Koningen van Schotland

Koningen van Engeland, Schotland en Ierland

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Stuart&oldid=688544"