Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Stadskanaal (plaats)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stadskanaal is een dorp in de provincie Groningen. Het ligt op de grens met provincie Drenthe. Het dankt haar naam aan het gelijknamige kanaal: het Stadskanaal. Dat kanaal is in opdracht van de stad Groningen gegraven. Het kanaal werd gebruikt om veen te vervoeren per boot naar de stad Groningen.

Lintbebouwing

Langs het kanaal werden allemaal huizen gebouwd. Dit waren arbeidershuizen, maar ook herenhuizen. Helemaal tot aan Ter Apel aan toe, staan huizen langs het kanaal. Het lijkt wel een lange lint. Vandaar de term lintbebouwing. Stadskanaal schijnt het langste dorp van Europa te zijn.

Inwoners

De gemeente Stadskanaal heeft ongeveer 34.000 inwoners. Daarbij horen ook de dorpen zoals Onstwedde, Musselkanaal, Alteveer en Mussel. Maar ook een paar gehuchten horen bij de gemeente Stadskanaal, zoals Barlage, Blekslage, Braamberg, Ceresdorp, Eerste Oomsberg, Höchte, Höfte, Holte, Horsten, Kopstukken, Oomsberg, Smeerling, Sterenborg, Ter Maarsch, Ter Wupping, Veenhuizen, Vledderhuizen, Vledderveen, Vosseberg en Wessinghuizen.


WikiKidsAtlas

Stadskanaal op Google Earth
Bij deze plaats hoort een een link naar Google Earth. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Heb je geen Google Earth op je computer zitten en wil je deze plaats toch zien, dan kan dit op het internet. Klik dan hier

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stadskanaal_(plaats)&oldid=573581"