Standbeeld

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote Pier, een Friese held heeft een standbeeld in Friesland

Een standbeeld is een beeld dat ter ere van iemand in het openbaar op een voetstuk is opgesteld. Een standbeeld wordt vaak van steen gemaakt.

Standbeeld van Michiel Adriaenszoon de Ruyter:

Het standbeeld van Michiel werd in 1841 onthuld op het de Ruyterplein. In 1894 werd het op het Keizersbolwerk gezet met zicht op zee. Rechts achter het standbeeld het huis van de gerbroeders Lampsins, die hem als zeevaarder op weg hebben geholpen.

Het standbeeld is gemaakt door de Vlaming Louis Royer (1793-1868). Hij verhuisde naar Den Haag om verschillende standbeelden te maken: ook die van Willem van Oranje, Rembrandt van Rijn en Joost van den Vondel.

Het zijn allemaal gietijzeren beelden; brons vonden ze te duur. Het bijzondere is dat naast het ijzeren beeld van Michiel de Ruyter twee kanonnen staan van brons, deze zijn opgevist in de straat van Messina.

Een standbeeld wordt gemaakt door een kunstenaar. Een kunstenaar is iemand die kunst maakt, die mooi schildert of mooie gedichten schrijft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Standbeeld&oldid=417907"