Thomas Edison

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Edison2-crop.jpg

Thomas Edison (VS, 11 februari 1847 - VS, 18 oktober 1931) was de uitvinder van de gloeilamp. Edison had Nederlandse voorouders. Thomas Edison is een groot succesvol uitvinder en een zakenman uit Amerika met meer dan 1000 uitvindingen. Hij was voor een lange tijd recordhouder voor het grootste aantal octrooien. Ook was hij de eigenaar en oprichter van The General Electric Company, waaraan hij zijn fortuin verdiende en dingen uitvond.

Levensloop

Thomas werd geboren op 11 februari 1847. Thomas zijn ouders waren Samuel Ogden Edison en Nancy Elliott. Thomas had ook nog 3 zussen en 3 broers, namelijk  Marion, William Pitt, Harriet Ann, Carlile, Samuel en Eliza. De laatste drie hebben hebben hun kinderjaren niet overleefd. Thomas ging alleen maar 3 maanden naar school en uiteindelijk stopte hij zijn moeder had besloten hem zelf te leren, omdat de leraren niet met hem konden omgaan door zijn drukte. Zijn moeder Nancy Elliott was vroeger een lerares. Zij leerde hem thuis en gaf hem huiswerk. Net een normale school en zo ontwikkelde Thomas zich. Voordat Thomas Edison begon met het uitvinden werkte hij bij het treinstation Port Huron, wat hem heel veel succes bracht want op een dag redde.

Hij redde het leven van de zoon van het stationschef Mackenzie in Mount Clemens, die bijna werd overreden door een trein. Hiervoor was de vader van de zoon hem heel dankbaar. Als dank leerde hij Edison hoe de telegraaf werkte; Edison was toen 15 jaar oud. Hierdoor werd hij telegraafmaker. Jarenlang liep Thomas als een telegraaf maker in de staat Kentucky, tussen die tijd leerde hij ook hoe elektriciteit werkt. Dat bracht hem tot veel  ideeën en ontdekkingen. Later toen die in het jaar 1868 van Kentucky terugkwam naar zijn ouders, merkte hij hoe zij in armoede leefden. Hierdoor kwam hij tot het besef dat hij goed betaald werk moest kiezen.

In de loop van de tijd had Thomas in zijn kamer een klein laboratorium en een kleine fabriek gemaakt, dat nu The Electric Company is. Later heeft hij met heel veel kantoren samengewerkt, waaronder Western Union Telegraph in Boston. Tussendoor had Thomas zijn telegraaf ontwikkelt en werd bekend als de beste uitvinder. Vele welvarende kantoren en mensen probeerde de telegraaf te kopen, maar onder die mensen en kantoren valt er maar één Iemand die de telegraaf had te krijgen en dat was Jay Gould. Hij kocht het voor 100.000 dollar! Zo maakte Thomas Edison heel veel winst. Jaren later ontwikkelde Thomas Edison zich en maakte de fonograaf. Hierdoor werd Edison wereldwijd bekend.

Uitvindingen

Thomas Edison heeft super veel uitvindingen gehad; meer dan 1.000. Hij was ook voor een lange tijd een recordhouder voor het meeste aantal octrooien toegekend aan één persoon. De belangrijkste uitvindingen van Edison zijn:

 1. De fonograaf. Dit was de uitvinding van Thomas Edison. Deze uitvinding werd gemaakt op 1877. Een fonograaf is eigenlijk de voorloper van een grammofoon zo moet je dat zien, maar de grammofoon is technieker daar kun je bijvoorbeeld meer dingen op afspelen en de verbinding en de kwaliteit is beter en ook het geluid.
 2. De gloeilamp. Hoewel Edison hier geld aan verdiende, hadden eigenlijk andere wetenschappers deze uitgevonden. Edison was echter wel de eerste uitvinder die een gloeilamp bedacht die meer dan één uur brandde. Thomas had moeite met het lamp. Hij moest goede draden bedenken, die niet gaan branden, dat de lamp weer werkt als je hem aandoet en ook goede glazen die niet verbranden. De mensen vonden dit erg gaaf en de New York Herald schreef: Hij maak licht, zonder gas of vuur, veel goedkoper dan olie
 3. De filmcamera, werd uitgevonden op 24 augustus 1891 en in die tijden was dat ook iets heel speciaals. Daarom werd het ook bekend het gaf vroeger een zwart-witbeeld. Thomas Edison had ook films die waren op deze camera gefilmd. De filmcamera kon toen alleen in zwart-witbeeld opnemen, maar Edison kleurde sommige van zijn films ook handmatig in.

Huwelijk

Thomas Edison trouwde op zijn 24e in 1871 met de 16-jarige Mary Stillwell. Hij kende haar maar 2 maanden! Later kreeg Thomas Edison 3 kinderen:

 • Marion Estelle Edison
 • William Leslie Edison
 • Thomas Alva Edison, die naa zijn vader vernoemd werd.

Jarenlang bleef deze huwelijk door totdat Mary Stillwell overleed door verschillende erge ziektes in haar hersenen. Thomas Edison was toen 29 jaar. Na twee jaar hertrouwde Thomas Edison met Mina Miller, die 19 jaar was. Mina Miller was de dochter van de uitvinder Lewis Miller. Toen kreeg Thomas weer 3 kinderen:

 • Madeleine Edison
 • Charles Edison
 • Theodore Edison

Madeleine Edison had vier kinderen, die waren de enige kleinkinderen van Thomas Edison. Toen Thomas Edison in 1931 overleed, hertrouwde zijn vrouw Mina Miller 10 jaar later met haar jeugdliefde Edward Everett Hughes. Op 1947 overleed Mina Miller.

Weetjes

 • Thomas maakte elke twee weken een nieuwe uitvinding.
 • Zijn ontwikkeling van de gloeilamp zorgde ook voor mislukte uitvindingen. Een bekend citaat van hem is Succes bestaat aan 1 procent inspiratie en 99 procent ijver. Met deze zin beschreef Thomas Edison zijn inspanning om de gloeilamp uit te vinden.
 • Thomas zijn eerste uitvinding werd gemaakt op zijn 22e op 1869. Wat heel veel mensen niet wisten het was een hulpmiddel om de stemmen van de keizers te registreren.
 1. Wist je dat de eerste dat op de fonograaf door de hele werd afgespeeld was Marry had a little lamb.
 2. Toen Thomas Edison 12 jaar werd ging hij werken zijn werk was kranten verkopen aan de bestuurders van de treinen en havens in Michigan. Later moest hij ook fruit verkopen aan de bestuurders. Hij maakte zelf ook een week krant. Wanneer Thomas Edison 14 jaar werd ging hij zijn gespaarde geld besteden om in zijn huis een laboratorium aan te maken. Zijn moeder vond het gevaarlijk maar toch deed Thomas dat.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thomas_Edison&oldid=668427"