Titus Brandsma

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Titus Brandsma

Titus Brandsma leefde van 1881 tot 1942. Hij was als hoogleraar verbonden aan de Rooms-Katholieke Kerk omdat hij pater bij de karmelieten was.

Tweede Wereldoorlog

Hij heeft al ruim voor de Tweede Wereldoorlog geprotesteerd tegen de rassenhaat van de Nazi's van Adolf Hitler. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij daarmee door. Bovendien weigerde hij Joden te discrimineren. Hij heeft paus Pius XI gesterkt om tegen Hitler te protesteren. Dat deed de paus met de encycliek (een pauselijk schrijven) onder de naam "Mit brennender Sorge"(1937). Door zijn voortdurende protesten werd hij in 1942 gedeporteerd, dus gedwongen afgevoerd, naar allerlei concentratiekampen. Uiteindelijk is hij in Dachau bezweken aan allerlei ziekten, nadat hij al ernstig verzwakt was door alle mishandelingen, honger en martelingen. Ondanks alle ellende heeft hij zijn positieve gevoel voor het leven bewaard en was hij een steun voor zijn mede-gevangenen.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Titus_Brandsma&oldid=815556"