Turku

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Turku

Turku (Zweeds: Åbo) is een Finse stad in het zuidwesten van het land. Turku is de vijfde grootste stad van Finland. Turku heeft ongeveer 175.000 inwoners en ligt aan delta van een rivier. Het ligt net zoals Helsinki aan zee. Turku heeft goede verbindingen met bijvoorbeeld Stockholm' (Zweden), Mariehamn en de rest van Finland.

Geschiedenis

De kathedraal van Turku in 1814

Turku werd in de 13de eeuw de eerste stad van Finland. De Zweden gebruikten later Turku als centrum voor het veroverde Finland. Turku is eeuwenlang de belangrijkste en grootste stad van het land geweest, tot Helsinki in het midden van de 19de eeuw de belangrijkste stad werd. De enige universiteit van Finland lag in Turku (van 1640 tot aan 1827) tot een brand een deel van de universiteit verwoestte en de universiteit met de nog overblijvende bestuursfuncties overgeplaatst werd naar Helsinki.

Klimaat

Turku heeft in de zomer een even warm klimaat als Nederland en Vlaanderen. In de winter is Turku wel veel kouder (met -2 °C overdag en -8 °C 's nachts). In Turku valt er ongeveer evenveel regen als in Nederland of Vlaanderen. De warmste temperatuur ooit gemeten in Turku is 36 °C.

Onderwijs

Turku heeft een Finstalige universiteit (Universiteit van Turku), dat is opgericht in 1920 en in Turku ligt ook de enige Zweedstalige universiteit van Finland (opgericht in 1918). De stad heeft ook enkele hogescholen.

Economie

Turku is nog altijd één van de grootste steden van Finland en heeft verschillende soorten industrie. De meeste mensen werken, net zoals bij ons, in de dienstensector (winkels, kantoren, …) maar de stad is ook een belangrijke zeehaven en het centrum van de landbouw en industrie in Zuidwest-Finland. Ook probeert Turku modernere industrie te ontwikkelen, zo heeft het ‘’Turku Science Park’’ verscheidene bedrijven in die bio- en informatietechnologie. Er leven ook veel mensen van het toerisme.

Bevolking

Eind 2004 woonden in de regio rond Turku zo’n 320.000 mensen, waarvan iets minder dan 175.000 in de stad zelf. Negentig procent van de bevolking spreekt het Fins als moedertaal, iets meer dan 5% heeft het Zweeds als moedertaal, andere regelmatig gesproken talen zijn Russisch (1,3%) en Arabisch (0,6%).

Sport

Voetbal is de meest populairste sport in Turku. Turku heeft wel twee voetbalclubs.

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Turku&oldid=652296"