Tweede Chinees-Japanse Oorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chinese soldaten in Taierzhuang, 1938.

De Tweede Chinees-Japanse Oorlog was een oorlog tussen China en Japan. De oorlog vond plaats tussen 1937 en 1945. Het deel tussen 1941 en 1945 wordt vaak gezien als onderdeel van de Tweede Wereldoorlog.

De Japanners hadden sinds 1932 Mantsjoerije bezet (nu onderdeel van Noordoost-China), maar ook een klein deel van Shanghai. In 1937 vielen de Chinese troepen dit gebied in en startte de Tweede Chinees-Japanse Oorlog. Deze slag wordt door sommige geleerden gezien als het begin van de Tweede Wereldoorlog. De Chinezen werden in de val gelokt en omsingeld. De Japanners wonnen en veroverden de rest van Shanghai.

Na de oorlog was het nog steeds niet rustig in China. Er brak een burgeroorlog uit tussen de nationalisten en de communisten. Uiteindelijk wonnen de communisten. Zij begonnen het regime dat nog steeds de baas is in de Volksrepubliek China. De nationalisten vluchtten naar Taiwan.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tweede_Chinees-Japanse_Oorlog&oldid=656432"