UK Singles Chart

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
UK singles chart.jpg

Dit is de Engelse hitlijst voor de singles, het is een grote concurrent van de Billboard hot 100. De hitlijst wordt samengesteld aan de hand van verkoop van singles in alle beschikbare formaten: vinyl (zowel 7" als 12"), cd-singles en downloads. Airplay wordt niet verwerkt. De Top 40 wordt uitgezonden door BBC Radio 1 op zondagen van 16.00 tot 19.00 uur. Verschillende dj's hebben de hitlijst gepresenteerd, onder wie Mark Goodier en Bruno Brookes. Sinds de show van 13 januari 2013 is Jameela Jamil de presentatrice, zij volgde Reggie Yates op, die de show de vijf jaar daarvoor presenteerde. In juni 2012 waren er maar liefst 1200 singles op nummer 1 gestaan in deze wereldbekende hitlijst.

Begin

De eerste officiële hitlijst die daadwerkelijk uitkwam is de editie van 14 november 1954, van het muziekblad New Musical Express, de grote concurrent Melody Maker, in het begin waren deze populairder en ook veel ouder. Het begon eerst als een top 12, alleen mensen vonden het interessant worden en dus moest er een top 20 komen. Het was bedacht door Percy Dickins, die 20 grote CD in contact nam om te kijken welke plaat er het meest verkocht werd. Later kwamen er nog meer hitlijsten, natuurlijk ook de concurrenten, die konden natuurlijk ook geld verdienen door advertenties in hun blad. In de jaren hierna werden kwam er in iedere hitlijst wel een andere nummer 1 er was ooit een mirakel, want: zo stond de tweede single van The Beatles, Please Please Me, op nummer 1 in alle hitlijsten ter wereld, maar niet die van Record Retailer. Iedereen was hier natuurlijk pissig over. Je had ook piraten zenders zoals in Nederland vroeger (Radio Veronica, Mi Amigo en Eemland Radio). De Engelse zender BBC was bang voor kritiek en maakte dus een gemiddelde op van alle Engelse hitlijsten, wie dan hoog stond mocht dan in programma's komen zoals: Top Of The Pops. n 1969 ontstond een betrouwbaardere officiële lijst uit een samenwerking tussen de BBC en Record Retailer. Voor het eerst was een professionele peilingsorganisatie, de British Market Research Bureau (BMRB), aangesteld om de hitlijst te beheren. Nu werden de verkoopgegevens van 500 platenzaken gebruikt, meer dan het dubbele aantal van elke voorgaande hitlijst. De nieuwe Official Top 50 werd ingesteld in de week die eindigde op 12 februari 1969. Sindsdien is deze lijst en zijn opvolgers elke week gepubliceerd door Record Retailer en diens opvolger Music Week.

De Singles Chart werd in 1978 van een Top 50 naar een Top 75 gemaakt.

Tegenwoordig

Omdat je ook een Schotse hitlijst hebt en een Noord-Ierse worden die vaak meegewogen voor de Engelse hitlijst, tegenwoordig heb je dan ook 100 plaatsen in een hitlijst. Je hebt ook een speciale download chart en ze twijfelen er zelfs om een speciale te maken voor youtube te maken, net als in Amerika dat doen ze ook met de Billboard hot 100. In Schotland heb je ook 100 plaatsen in een hitlijst het zelfde geld voor Noord-Ierland en voor Wales. In Ierland hadden ze vroeger expres een andere volgorde van de hitlijst gemaakt, nu is dat (gelukkig) niet meer zo.

Albums

Je hebt ook een Engelse Album Chart die is voor veel artiesten belangrijker dan de singles, want 1 een album verkoopt beter en 2 een single kan iedereens uitbrengen, het is zelfs een keer voorgekomen dat een boerenband uit Wales wij gaan eens een single opnemen en die bereikte gelijk nummer 5 in de Engelse single hitlijst. Er zijn geen Nederlanders die qua albums een nummer 1 hit gehad hebben

Bekende nummer 1 albums:

1. Foreign Affair: Tina Turner

2. What's love got to do with it: Tina Turner

3. Sky 2: Boney M

4. Greatest hits vol.2: Rod Stewart

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=UK_Singles_Chart&oldid=400377"