Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Valentino Rossi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Valentino Rossi als beginnend coureur
Valentino Rossi in actie

Valentino Rossi is een Italiaans motorcoureur. Hij is geboren op 16 februari 1979 in Urbino (Italië). Rossi is een van de meest succesvolle motorcoureurs aller tijden. Hij won 9 wereldtitels: één in de 125cc-klasse (1997), één in de 250cc-klasse (1999) en 7 in de zwaarste categorie, de 500cc/MotoGP-klasse (tegenwoordig 1000cc): in 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008 en 2009. In deze laatste klasse reed hij achtereenvolgens op de merken Honda, Yamaha en de laatste twee jaar (2011 en 2012) op Ducati.

Jeugd

Valentino Rossi werd geboren als zoon van de mini-TT winnaar: Graziano Rossi, hij was dus ook een motorcoureur. Rossi begon op 2 jarige leeftijd al met racen, op een mini-bike, alleen zijn moeder vond dit veel te gevaarlijk, dus werd er een kart voor hem gekocht door zijn vader, al was zijn moeder er toch niet gerust op. In 1990 won hij voor het eerst een kampioenschap, het kartkampioenschap van Urbino en omstreken. In dit kampioenschap won hij maar liefst negen races. In 1991 ging hij ook op minibikes rijden en won hij 16 races in de regionale minibikewedstrijden. Hij bleef ook karten en werd vijfde bij het nationaal kartkampioenschap in Parma.Omdat Valentino zo'n talent had ging Graziano kijken of hij in de Italiaanse 100cc kampioenschap voor karts kon, als je dat won had je een grote kans op coureur in de Formule 1 of test coureur bij Ferrari te worden. Maar omdat de autosport veel duurder en Valentino toch wat meer talent leek te hebben voor de tweewielers werd gekozen om het pad van de motorsport te kiezen. Volgens Valentino Rossi was hij best slim op school alleen hij wilde de grens opgaan en besloot toen om een veel lagere school te doen dan dat hij in werkelijkheid kon, volgens hem is dat ook de reden waarom hij wat gebrekkig Engels spreekt.


Italiaanse 125cc

In 1993 stapte Valentino over naar het Italiaanse 125cc kampioenschap voor motoren. Hij reed op een Cagiva Mito 125 cc. Dit ging niet zo heel goed want Rossi crashte heel erg veel en hield er nare verwondingen en blessures op na. Na wat onenigheid met Cagivia, werd zijn contract met het team niet verlengt, daardoor lag Rossi's carrière op het randje van de afgrond. Toch (mede door zijn vader), wist hij een contract te krijgen bij Aprilia. In 1994 deed hij mee op een Aprilia RS 125R en deed ook mee Italiaans Kampioenschap. In 1995 reed hij met deze motor ook het Italiaans- en Europees Kampioenschap.


Wereldkampioenschap 125cc en 250cc

In 1996 stapte Valentino Rossi over naar de 125cc van de Globale motorbond, de FIM. Zijn debuut was op het Maleisische Sepang International Circuit , tijdens deze race werd hij zesde achter: Stefano Perugini, Haruchika Aoki, Peter Öttl, Masaki Tokudome en Emilio Alzamora. Rossi startte als 10e maar kwam zoals gezegd toch als zesde over de finish. Zijn eerste podium was tijdens de Oostenrijkse Grand Prix, hij werd derde, een race daarna in Tsjechië won hij voor het eerst en pakte ook zijn eerste poleposition. Dat waren zijn beste resultaten uit het jaar 1996. In 1997 reed hij op een Nastro Azzurro Aprilia (het a-team van Aprillia in 1996 reed hij op het b-team). Hij was dat jaar super dominant met overwinningen in: Maleisië, Spanje, Frankrijk, Nederland, San Marino, Duitsland, Brazilië, Verenigd Koninkrijk, Catalonië en Indonesië. In dat seizoen eindige hij met 321 punten, terwijl Noboru Ueda (2e in het algemeen klassement), het met 238 punten moest doen. Na dit seizoen stapte Rossi over naar de 250cc. Nadat hij in Japan en Maleisië uitgevallen was, begon Rossi met een sterk seizoen. Hij won de laatste vier races, in San Marino, Catalonië, Australië en Argentinië. Ook won hij dat jaar een race op het TT-circuit. In dat jaar won Loris Capirossi, het wereldkampioenschap,hij had 23 punten meer dan Valentino Rossi. In 1999 besloot hij om nog een jaar in de 250cc te blijven, al waren er sterke geruchten dat hij zou overstappen naar de 500cc. Hij won dat jaar 10 races en werd zo voor het eerst in zijn carrière 250cc wereldkampioen.

500cc

2000

In 2000 besloot Valentino over te stappen naar de snelste klasse: de 500cc, tijdens de eerste races in Zuid Afrika en Maleisië, haalde hij de finish niet, in Japan werd hij 11e, vanaf de Spaanse Grand Prix begon het pas te lopen bij Rossi, na die Grand Prix kwam hij nog eens 10 keer op het podium. Zijn eerste overwinning kwam op Donington Park, tijdens de Britste Grand Prix. Ook wist hij de Grand Prix van Brazilië te winnen. Uiteindelijk werd hij toch nog tweede in algemeen klassement.

2001

In 2001 begon hij het seizoen heel erg sterk door 3 Grand Prix achterelkaar te winnen (Japan, Zuid Afrika en Spanje). Vanaf dat moment begon Valentino's psychologische oorlogvoering. Zijn grootste concurrent Max Biaggi kon hier helemaal niet goed tegen en was dan ook vaak boos op Rossi. In dat jaar kreeg Rossi ook zijn bijnaam "the Doctor". Op Assen kwamen de gemoederen tussen Rossi en Biaggi tot een kookpunt omdat Biaggi de media wijs wilde maken dat hij verreweg de beste was en dat 90% van hem illegaal waren, maar omdat Rossi de populairste was zou de bond het hand boven Rossi's hoofd houden. Uiteindelijk hadden ze het conflict opgelost, maar Rossi bleef doorgaan met zijn psychologische oorlogvoering, het had succes want Valentino Rossi won de laatste vier races van het seizoen, terwijl Biaggi door domme fouten in twee van de laatste vier Grand Prix crashte. Zo werd "The Doctor", voor het eerst wereldkampioen in de 500cc en behoord hij nu tot het kleine groepje mensen die in 125cc, 250cc en 500cc wereldkampioen zijn geworden.

Motogp

2002

Ondanks zijn wereldkampioenschap met Nastro Azzurro Honda, ging hij in 2002 voor het grotere geld en stapte over naar het Repsol Honda team. Het jaar zou een van de minst spannende uit de geschiedenis van de Motogp worden, Rossi was namelijk zo dominant, dat hij net als in het jaar ervoor 11 uit 16 races wist te winnen en kwam 15 keer op het podium. De enige keer dat hij niet het podium haalde, kwam door een crash tijdens de Grand Prix van Tsjechië. Doordat de 500cc werd vervangen door 1000cc (de MotoGP), konden andere teams minder snel vooruitgang boeken dan het Repsol Honda Team. De teamgenoot van Rossi dat jaar was Ukawa, die 1 race wist te winnen, in Zuid Afrika, Rossi die vanaf polepostion startte moest na een spannend gevecht tijdens die race zijn meerdere erkennen aan Ukawa, om vervolgens maar eens 7 races achterelkaar te winnen: (Spanje, Frankrijk, Italië, Catalonië, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) en zo pakte Valentino Rossi zijn eerste MotoGP titel en werd daarom dus ook de eerste wereldkampioen uit die klasse.

2003

In 2003, bleef "The Doctor", bij Repsol Honda. Hij had er dit seizoen wel een moeilijke tegenstander bij: Sete Gibernau. De twee waren absoluut geen vrienden en dat begon tijdens de eerste race van het jaar, Rossi won de race nadat hij een spannend gevecht had met Sete. Gibernau viel ver terug in die race en eindigde als 4e. Terwijl Rossi de Grand Prix won. De spanningen liepen in het seizoen heel hoog op, mede doordat Gibernau, Rossi in Zuid Afrika versloeg op 0.363. Vanaf dat moment begon Valentino, de "psychologische oorlogvoering", Gibernau trok zich er niets van aan en won twee Grand prix later in Frankrijk. Toen de race in Tsjechië kwam, was dat het moment van het seizoen voor Valentino Rossi en het mentale breekpunt van Sete. Valentino won die race in een thriller op 0.042 van Gibernau, hierdoor was Gibernau heel teleurgesteld. Daarna won Rossi in: Portugal, Brazilië, Maleisië, Australië en Valencia, hierdoor kroonde hij zich voor de 5e wereldkampioen. Het hoogtepunt van het jaar was misschien wel de race in Australië waarin "The Doctor", dankzij een penalty op de laatste positie moest startten en ook nog eens een gele vlag kreeg, toch de race wist te winnen.


2004

In 2004 stapte "Vale", over naar Gauloises Yamaha. Veel mensen verklaarden hem voor gek, dit doordat hij met Honda dominant wereldkampioen was geworden. Het bleek een geldkwestie te zijn. In Zuid-Afrika,won Rossi zijn eerste race,

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Valentino_Rossi&oldid=653478"