Verhitten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verwarmen of Verhitten is het warm tot heet maken van materialen.

In de keuken verwarm of verhit je voedsel door het te koken of te bakken. Ook braden van vlees gebeurt door verhitten. Verder heb je stomen, barbecuen en roosteren.

Dit verhitten gebeurt door middel van (gloeiend tot open) vuur waarbij organische brandstoffen als petroleum, kolen, hout en gas (aardgas, butagas, propaangas of campinggas) worden verbrand in een daarvoor geschikt apparaat (oven, gasfornuis, petroleum-stel, kachel).

Daarnaast heb je verhittings-toestellen die op elektriciteit werken zoals een keramische- of inductie kookplaat, een koffiezetapparaat, tosti-ijzer, een magnetron en een waterkoker.

Bij dit verhitten verandert de structuur (de eigenschappen) van het voedsel, waardoor je het beter kunt eten en verteren. Verhit je het voedsel te lang, dan kan het verbranden en smaakt het niet meer lekker.

Het verhitten zorgt er ook voor dat schadelijke bacteriën worden gedood. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij het bewerken van melk: pasteuriseren en steriliseren.

Verhitten in de wetenschap en techniek

Behalve eten kun je ook andere materialen verhitten.

Denk aan ijzer om het te kunnen smelten, buigen en smeden. Maar ook bij lassen verhit je stukken metaal om ze als het ware aan elkaar te smelten.

Ook hout kan door verhitting (met vuur of stoom) worden gebogen. Dit wordt veel toegepast bij de bouw van houten schepen.

Andere stoffen worden verhit met de bedoeling het te veranderen. Er kunnen door de verhitting chemische reacties en nieuwe verbindingen ontstaan. Denk aan plastic. Ook kun je (vloei)stoffen uit elkaar halen (scheiden) door het te verhitten. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij destillatie.

Door het verhitten van water krijg je stoom. Hiermee kun je apparaten laten draaien. Denk aan stoommachines en stoomgeneratoren waarmee je elektriciteit kunt opwekken.

In het laboratorium of het scheikundelokaal gebruiken ze verhittingstoestellen die net even anders zijn dan in de keuken. Bekende voorbeelden zijn de bunsenbrander en een soort elektrische kookplaat.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verhitten&oldid=729346"