Volkswagen AG

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Volkswagen Group)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volkswagen AG (autoconcern)

Volkswagen Group.svg

Jaren
Voorganger
Opvolger
pk
0-100
Topsnelheid
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer
Hoofdkantoor in Wolfsburg , Duitsland

Volkswagen AG (vaak afgekort tot VAG - of Volkswagen Group) is een Duits bedrijf dat verschillende automerken produceert. Het bedrijf ontstond in Berlijn, Duitsland (28 mei 1937). Daar werd de eerste Volkwagen Kever geproduceerd (gemaakt).

In omvang is het de vierde grootste autoproducent, in Europa is het zelfs de grootste.

is een Duitse multinationale autofabrikant met hoofdkantoor in Wolfsburg, Nedersaksen, Duitsland.

Het bedrijf ontwerpt, produceert en distribueert (over de hele wereld vervoeren van) personenauto's en bedrijfsvoertuigen, motorfietsen, motoren en turbomachines, en biedt ook bijbehorende diensten aan, waaronder financiering, leasing en wagenparkbeheer. In 2016 was het wat verkoop betreft de grootste autofabrikant ter wereld, en behield deze titel in 2017, 2018 en 2019, met een verkoop van 10,9 miljoen voertuigen. Het heeft al meer dan 20 jaar het grootste marktaandeel in Europa behouden.  Het stond op de zevende plaats in de Fortune Global 500 -lijst van 2020 van 's werelds grootste bedrijven.

Het bedrijf heeft 100 productieplekken in 27 landen. Het heeft 667.647 medewerkers (gemiddelde over 2021) in dienst.

Bugatti verliet de Volkswagen Group in november 2021, toen het bedrijf onderdeel werd van Bugatti Rimac, een samenwerkingsverband tussen Rimac Automobili en Porsche AG.

Merken


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volkswagen_AG&oldid=765821"