Volkswagen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volkswagen (automerk)

Volkswagen logo 2019.svg

Jaren
Voorganger
Opvolger
pk
0-100
Topsnelheid
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

Volkswagen is een automerk van de Volkswagen AG (Volkswagen Group) uit Duitsland. Volkswagen is opgericht in 1943. Het maken van een auto voor de gewone man (het volk) was bedacht door Adolf Hitler. Volkswagen werd in 1937 opgericht door het Duitse Arbeidsfront (Deutsche Arbeitsfront) in Berlijn. De afkorting van volkswagen is VW. Het eerste model van de Volkswagen was de Kever (Beetle), bedacht door Ferdinand Porsche. Erwin Komenda werkte het model verder uit. Er rolde in 1939 echter maar een klein aantal van de band. Vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het type Type 82 Kübelwagen geproduceerd voor het Duitse leger. Bij de productie ervan werden gevangenen als arbeidsslaven ingezet. Aan het einde van de oorlog is de fabriek gebombardeerd door de geallieerden. De Engelsen herstelden het een en ander en zorgden ervoor dat er Kevers gemaakt werden om voor het transport van militairen te kunnen zorgen. Na de oorlog mocht Duitsland onder strenge regels voorzichtig de productie opvoeren. Het bedrijf werd aan Ford aangeboden, maar die zagen er geen heil in. Het wagentje en de latere transporter T1 maakte ook een voorzichtige start in Amerika en Canada en ging het in de jaren 50 steeds beter doen in de verkoop.

In 1959 begon VW met de productie in een fabriek in de buurt van São Paulo in Brazilië. De verkoop steeg in de jaren zestig enorm. Kevers werden populair aan de westkust van de VS als strandbuggy's en duinbuggy's. Begin jaren 1970 liep de verkoop van de Kever terug en moest er iets nieuws komen: dat werden de Passat, Scirocco, Golf en de Polo. De hoekige vormgeving van de Golf is ontworpen door de Italiaan Giorgetto Giugiaro.

Volkswagen heeft twee modellen in de top vijf van de meest verkochte auto's ter wereld ooit, namelijk de Volkswagen Kever en de Volkswagen Golf.

Behalve auto's maakt Volkswagen ook transporters (bestel- en personenbusjes), vrachtwagens en autobussen.

Vanaf 2017 werkt Volkswagen ook aan elektrische auto's. In maart 2022 bracht Volkswagen de ID. Buzz elektrische minivan.

Galerij

Modellen

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volkswagen&oldid=766714"