Waitangi Day

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De 3 vlaggen worden door de marine gehesen.

Waitangi Day is de nationale feestdag in Nieuw-Zeeland. Deze feestdag valt altijd op 6 februari, de dag waarop het Verdrag van Waitangi in 1840 getekend werd. In dat verdrag stond dat Nieuw-Zeeland een land werd. Er is later nog wel ruzie geweest over hoe het verdrag geïnterpreteerd moest worden en daardoor ontstonden de Maori-oorlogen. Uiteindelijk werd Nieuw-Zeeland in 1947 volledig onafhankelijk van de Britten.

Waitangi Day werd niet gelijk vanaf 1840 gevierd. De eerste viering was in 1934 maar toen was het nog geen nationale feestdag. In 1957 stelde de Labour Partij voor er een nationale feestdag van te maken maar uiteindelijk gebeurde dat toen toch niet omdat ze bedrijven niet wilden dwingen mensen nog een extra vrije dag te geven. Vanaf 1960 mochten regio's hun eigen regionale feesten wel in ruilen voor Waitangi Day, dan hoefde er geen extra vrije dag gegeven te worden.

Toen de Labour Partij in 1972 de verkiezingen met overmacht won werd Waitangi Day wel ingevoerd als nationale feestdag. De naam werd wel veranderd, Waitangi Day zou New Zealand Day worden. Toen de Labour Partij de verkiezingen in 1975 verloor draaide de nieuwe regering de naam weer terug naar Waitangi Day.

Een protest van de Maori's in 2006.

Het feest begint al op 5 februari waar politici verwelkomd worden op de ontmoetingsplaats van de Maori. Daar geven de Maori speeches tegenover de politici zodat de politici van hun problemen horen. Als het eenmaal 6 februari is dan worden de vlaggen in een landgoed gehesen door de marine. Er worden 3 vlaggen gehesen: de Nieuw-Zeelandse vlag, de Union Jack en de White Ensign. Daarna worden er alle feesten gehouden. Ook geven sommige Maori een open dag om te laten zien hoe het er bij hun aan toe gaat. Aan het eind haalt de marine de vlaggen weer omlaag.

Sommige Maori zijn het niet eens met Waitangi Day, ze halen vlaggenmasten neer en proberen hun eigen vlaggen op te hangen. Dit is een soort traditie die ontstaan is bij de oorlog om de vlaggenmast, één van de Maori-oorlogen. Maori's hakten toen een vlaggenmast om van de Britten en de Britten vielen daarop de Maori's aan. Sommige Maori's zouden namelijk nog steeds liever zien dat het land eigendom wordt van de Maori's.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waitangi_Day&oldid=647230"