Vlag van Nieuw-Zeeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of New Zealand.svg

De vlag van Nieuw-Zeeland is de officiële vlag van het Oceanische land Nieuw-Zeeland. De huidige vlag wordt gebruikt sinds 4 mei 1902.

De vlag bestaat uit een blauwe achtergrond met in de linkerbovenhoek de vlag van het Verenigd Koninkrijk. Deze Britse vlag laat zien dat Nieuw-Zeeland voorheen een kolonie van het Verenigd Koninkrijk was en behoort tot de Gemenebest van Naties. Rechts van de vlag ziet men vier rode sterren met een witte rand. Deze vier sterren zijn de helderste sterren van het sterrenbeeld Zuiderkruis. Dit sterrenbeeld is duidelijk te zien van het Zuidelijk halfrond en is ook te vinden op de vlaggen van Australië, Brazilië, Samoa en Papoea-Nieuw-Guinea.

De huidige vlag komt uit 1902, toen Nieuw-Zeeland nog een Britse kolonie was. Over de jaren heen zijn er verschillende voorstellen geweest om de vlag aan te passen. Veel Nieuw-Zeelanders hekelen zich aan de Britse vlag, aangezien Nieuw-Zeeland onafhankelijk is. Ook lijkt de vlag enorm veel op die van Australië, wat soms tot verwarring zorgt. In 1979 en in 1998 werd voorgesteld om een commissie in te stellen om de vlag te veranderen, maar beide voorstellen gingen niet door. In 2010 werd besloten om een referendum te houden met de vraag om de Nieuw-Zeelandse vlag te veranderen. Er werden verschillende ontwerpen ingediend voor een nieuwe vlag. Het ontwerp met de meeste media-aandacht was degene waarin de Britse vlag vervangen werd door een veer, wat een symbool van de Maori is. Op het referendum in 2016 gaven 56,6% van de kiezers aan geen behoefte te hebben aan een nieuwe vlag, waardoor de oude vlag nog steeds gebruikt wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Nieuw-Zeeland&oldid=668960"