Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Westvoorne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westvoorne
Flag of Westvoorne.svg
Westvoorne wapen.svg

NL - locator map municipality code GM0614 (2016).png

Provincie Flag Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 14.588 (274 inw./km²)
Oppervlakte 97,48 km²
Hoofdplaats(en) Rockanje
Hoofdstad
Burgemeester Peter de Jong (PvdA)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 3233-3235
Netnummer(s) 0181
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.westvoorne.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Westvoorne is een gemeente in Zuid-Holland. Westvoorne ligt op het westelijkste puntje van het eiland Voorne-Putten en grenst aan Hellevoetsluis, Rotterdam, Brielle en via het water aan Goeree-Overflakkee. Westvoorne maakt deel uit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

De naam Westvoorne komt van het voormalige eiland Voorne, waar de gemeente op ligt. Westvoorne ligt op het westen van dat eiland. De naam is vrij veranderd, aangezien een van de twee kernen in de gemeente Oostvoorne heet! Het gemeentehuis van Westvoorne staat echter in de andere kern, Rockanje.

Geografie

Het strand bij Rockanje
Het raadhuis van Oostvoorne

Westvoorne ligt dichtbij de haven van Rotterdam. De "kustlijn" van de gemeente loopt vanaf een dijk naar de Maasvlakte tot net voor de Haringvlietdam. Hierdoor is er alleen in het zuiden via het water een grens met Goeree-Overflakkee. Men moet echter door Hellevoetsluis om er over de weg te komen. Bij de grens met Rotterdam liggen ook het Oostvoornse Meer en het Brielse Meer.

De twee grote kernen van de gemeente zijn Rockanje in het zuiden en Oostvoorne in het noorden. Daarnaast liggen er nog vijf kleinere buurtschappen binnen de gemeente:

De belangrijke verkeersader van de gemeente is de N218.

Politiek

De gemeenteraad van Westvoorne heeft 15 zetels en de laatste verkiezingen waren in 2018. De Partij Westvoorne heeft momenteel 3 zetels, de VVD 3 zetels, het Inwonersbelang Westvoorne 3 zetels, de Gemeentebelangen Westvoorne 2 zetels, het CDA 2 zetels, de PvdA 1 zetels en D66 heeft ook 1 zetel. De Partij Westvoorne, Gemeentebelangen Westvoorne en het Inwonersbelang Westvoorne zijn lokale partijen die zich alleen richten op de gemeente Westvoorne. Hierdoor ze ook alleen in die gemeente mee aan de verkiezingen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Westvoorne&oldid=705599"