Hellevoetsluis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hellevoetsluis
Flag of Hellevoetsluis.svg
Hellevoetsluis wapen.svg

NL - locator map municipality code GM0530 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 39.931 (1265 inw./km²)
Oppervlakte 46,27 km²
Hoofdplaats(en) Hellevoetsluis
Hoofdstad
Burgemeester Milène Junius (CDA)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 3220-3225
Netnummer(s) 0181
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.hellevoetsluis.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Hellevoetsluis is een plaats en gemeente in Zuid-Holland. Hellevoetsluis ligt op het eiland Voorne-Putten en grenst aan de gemeenten Brielle, Westvoorne en Nissewaard. Hellevoetsluis maakt tevens deel uit van de metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Hellevoetsluis is vernoemd naar de Hellevoetse sluis, een sluis voor de polder Nieuw-Hellevoet. Gedurende de 17e eeuw groeide dit uit tot een belangrijke stad voor handel en vloot. Zo bracht Piet Hein de zilvervloot er in 1629 aan wal en gebruikte onder meer Michiel de Ruyter de stad als marinebasis.

Geschiedenis

De haven van Hellevoetsluis

Het eiland Voorne-Putten wordt sinds de IJzertijd bewoond. In die tijd bestond de grond voornamelijk uit moeras, veen en klei en de bewoners leefden van de veeteelt. Vanaf de Romeinse tijd werd er ook landbouw in de streek uitgeoefend. Na het vertrek van de Romeinen in de 3e eeuw, verlieten veel mensen het eiland. De grote golf van migranten duurde tot in de 7e eeuw, maar vanaf 11e eeuw kwamen de mensen juist naar Voorne-Putten toe! Dit had te maken doordat Hellevoetsluis er lag.

Tussen 1367 en 1394 werden de gebieden rond Hellevoetsluis ingepolderd, om zich zo teen het water te beschermen. Hierdoor werd de bewoning ook steeds meer gepland. Voor het maken polders was het namelijk handig om te weten waar iedereen woonde en hoeveel mensen er woonden. Hierdoor ontstond Nieuw-Hellevoet. De bewoners hielden zich voornamelijk bezig met landbouw en veeteelt. Daarnaast hadden ze een klein haventje, wat uiteindelijk uitgroeide tot Hellevoetsluis. Om de handel via zee te versterken werd van de haven namelijk een vesting gemaakt. Tevens was de stad een belangrijk, strategisch punt voor eventuele oorlogen. Hierdoor bloeide de stad en werd ook een belangrijke stad in Holland. Niet alleen kwam hier in 1629 de Zilvervloot aan wal, maar ook voer stadhouder Willem III van Oranje in 1688 via de stad naar Engeland om daar koning te worden.

De bunkers bij Hellevoetsluis

Onder leiding van opzichter Jan Blanken werden in 1798 een zeesluis en droogdok aangelegd. Hellevoetsluis was destijds het hoofdkwartier van de Admiraliteit van de Maze. Dat Hellevoetsluis zeer belangrijk was bleek tijdens de Franse tijd in 1813, toen de Fransman Emmanuel Halgan er alles aan deed om de stad bezet te houden. Tot in de 19e eeuw bleef Hellevoetsluis belangrijk voor Nederland. In 1830 werd het Kanaal door Voorne geopend. Schepen voeren hierdoor via Hellevoetsluis naar Rotterdam. Tevens werden verschillende onderdelen van het leger in Hellevoetsluis gevestigd en werden er ook oefeningen gehouden. De Nieuwe Waterweg maakte een einde aan de economische bloei van Hellevoetsluis. Schepen konden nu via de Noordzee direct doorvaren naar Rotterdam. Ook de militaire functie van de stad werd verplaatst naar Den Helder in de jaren 30. De mijnenveegdienst bleef wel in Hellevoetsluis gevestigd, maar verhuisde ten slotte in de jaren 60. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloopten de bezetters een deel van de stad, om beter zicht te hebben op eventuele Geallieerde aanvallen.

In de jaren 60 viel de economie van Hellevoetsluis volledig stil. In 1960 werden Nieuw-Hellevoet, Hellevoetsluis en Nieuwenhoorn samengevoegd tot de huidige gemeente Hellevoetsluis. In de jaren 70 kreeg de stad een nieuwe functie. Rotterdam was inmiddels vol aan het raken en men zocht nieuwe groeikernen buiten de stad. Hellevoetsluis werd hiervoor aangewezen en gedurende het decennium verdubbelde de bevolking zich. Ook werden er verschillende nieuwe wijken in de polders gebouwd.

De laatste jaren in de gemeente vooral bezig met opknappen van de oude vesting en het uitbreiden van de voorzieningen. Sinds 1 januari 2018 hoort het dorp Oudenhoorn ook bij Hellevoetsluis, na een grenswijziging met Nissewaard.

Bezienswaardigheden

De kades van Hellevoetsluis

Hellevoetsluis wordt door de Nederlandse overheid beschermd als stadsgezicht. De stad kent vele historische gebouwen, musea en ook schepen. Veel herinnert zich nog aan de oude vestigingsstad. Zo zijn nog de oude bunkers en barakken, de kruittoren en een stuk van de oude verdedigingslinie (met kanonnen) te zien. Ook het Droogdok Jan Blanken is hier een bekend voorbeeld van. De Hr.Ms. Buffel ligt als museumschip in de haven van de stad. Tot op de dag van vandaag is Hellevoetsluis een havenplaats, maar het richt zich nu voornamelijk op recreatie. In de stad zijn daarom ook zes grote jachthavens te vinden, voor privé-boten en rondvaarten. Tevens zijn er mogelijkheden tot aanleggen voor passanten.

De stad heeft daarnaast nog andere bezienswaardigheden. De twee grootste musea zijn de Oudheidskamer, die zich voornamelijk op voorwerpen uit de oudheid richt, en het Nationaal Brandweermuseum. Het laatste laat de geschiedenis en taken van de brandweer zien vanaf 1550 tot nu. In de stad zijn nog twee oude molens te vinden, waar vroeger de koren mee werd gemalen. Dit zijn De Hoop en Zeezicht. Ook de watertoren uit 1896 is een bekend punt in Hellevoetsluis.

Geografie

De nieuwbouwwijk Grote Dok West

De gemeente Hellevoetsluis bestaat uit de stad Hellevoetsluis, de dorpen Nieuwenhoorn, Oudenhoorn en Nieuw-Hellevoet en de buurtschappen Vlotburg en IJzerenbrug. De gemeente gebruikt echter een systeem waarbij Hellevoetsluis in 9 wijken wordt in gedeeld. Dit zijn:

  • Hellevoetsluis Zuid-West
  • Den Bronsen Hoeck
  • Nieuw-Hellevoet
  • Struyten
  • De Kooistee
  • Nieuwenhoorn
  • Ravense Hoek
  • Centrumgebied
  • Buitengebied

Politiek

De gemeenteraad van Hellevoetsluis bestaat uit 25 zetels. De laatste verkiezingen waren in 2018. De verdeling is als volgt; Inwonersbelang Hellevoetsluis heeft 12 zetels, de VVD 6 zetels, het CDA 3 zetels, GroenLinks 2 zetels, de PvdA 1 zetel en D66 ook 1 zetel. Inwonersbelang Hellevoetsluis is een lokale partij en richt zich enkel op de gemeente Hellevoetsluis. Ze doen daarom ook alleen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in deze gemeente. De gemeenteraad vergadert in het Prinsenhuis; het gemeentehuis van Hellevoetsluis.

Het dagelijks bestuur van de gemeente wordt gedaan door de burgemeester en de wethouders. Momenteel heeft Hellevoetsluis vier wethouders. Zij komen van de partijen CDA, VVD en Inwonersbelang Hellevoetsluis. Samen vormen zij het College van burgemeester en wethouders.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hellevoetsluis&oldid=753385"