Wetstraat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Wetstraat vanaf het Schumanplein gezien.

De Wetstraat (Frans: Rue de la Loi) is een straat in de Belgische hoofdstad Brussel. De weg is een belangrijke weg voor het verkeer, maar er staan ook belangrijke gebouwen van de Belgische overheid en de Europese Unie langs de weg. De straat loopt vanaf het Schumanplein (bij het Jubelpark tot aan de Koningsstraat. Onder de Wetstraat lopen twee tunnels, de Wettunnel en de Kunst-Wettunnel.

De Europese Wijk ligt aan de Wetstraat. Het Berlaymontgebouw (waar de Europese Commissie zetelt) en het Justus Lipsiusgebouw (waar de Europese Raad zetelt) staan aan de Wetstraat. Tegenover de Europese Wijk staat het Warandepark en het Paleis der Natie (waar het Federaal Parlement zetelt). Op Wetstraat 16 werkt de Belgische premier en vergadert hij/zij met het kabinet.

Synoniemen

De Wetstraat wordt als synoniem gebruikt om de Belgische federale politiek aan te duiden. De term is vergelijkbaar met het Binnenhof in Nederland. Overigens is de Nederlandse koning Willem III in 1817 aan de Wetstraat geboren. In die tijd hoorde België nog bij Nederland.

Met de term 'Wetstraatjournalistiek' wordt in België verwezen naar politieke journalistiek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wetstraat&oldid=795341"