Wolfgang Amadeus Mozart

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wolfgang Amadeus Mozart
Croce-Mozart-Detail.jpg
Mozart geschilderd door Johann Nepomuk della Croce (1780)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart
Bijnaam Amadé, Amadeo (zo noemde Mozart zichzelf vaak)
Land Wappen Erzbistum Salzburg.png Prinsaartsbisdom Salzburg
Geboortedatum 27 januari 1756
Geboorteplaats Salzburg
Overleden 5 december 1791
Overleden te Wenen
Gehuwd met /
relatie
Constanze Weber (g. 1782-1791)
Carrière
Beroep Componist, Pianist, dirigent, violist
Bekend van
Actief 1761-1791
Genre(s) Classicisme
Label
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

Johann Chrysostom Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, Oostenrijk 27 januari 1756 - 5 december 1791) was een bekende componist, pianist en dirigent van klassieke muziek. Hij heeft meer dan 600 composities gemaakt, waaronder opera, concert, symfonieën etc. Hij had ook een fotografisch geheugen. Tot zijn meest bekende muziekstukken behoren “Eine kleine Nachtmusik”, “Piano Sonato 8”, “Requiem” (waarin hij de stijl van Bach verwerkt heeft) en ook nog “Symfonie 40”. Ook schreef hij Don Giovanni.

Biografie

Mozart was de zoon van Leopold en Anna Maria Pertl Mozart, en hij had één zus, Maria Anna Mozart (1751–1829). Zijn zus werd altijd Nannerl genoemd. Mozart's vader was Kapellmeister aan het hof van de aartsbisschop van Salzburg en hij was zelf ook een componist. Leopold was ook een muziekleraar, hij heeft zijn eigen kinderen viool en piano geleerd. Hij zat in een orkest als 4e violist. Als kind kon Mozart al heel goed piano spelen. Hij werd ook wel het wonderkind genoemd. Nannerl, de vijf jaar oudere zus van Mozart, was een goed pianiste. Ze heeft een mooie notitie over haar broer gemaakt 'Nauwelijks was hij met de muziek begonnen, of al zijn zintuigen leken ongevoelig voor iets anders zelfs als hij bezig was met een spelletje moest hij muziek horen.' Als we ons speelgoed van de ene naar de andere kamer brachten moest erbij gezongen worden of degene die vrije handen had moest een deuntje spelen op de viool.' De hele familie was trouwens muziekgek.

De aartshertogin van Oostenrijk schonk Mozart en zijn zus galakleding en toen ze optraden in Schönbrunn, was Nannerl als een echte grote dame gekleed: wijde, geborduurde rokken, kanten mouwen en oorbellen. Mozart was onder andere uitgedost met wit zijden kousen, een nauwsluitend fluwelen jasje en een kanten jabot (een soort van kraag).

Mozart stierf in vergetelheid, dat kwam omdat hij veel schulden had en een uitvaart en een graf kon hij ook niet meer betalen. Toen Mozart dood was is zijn lijk in een massagraf voor arme lieden gedeponeerd en de juiste plaats in nooit gelokaliseerd. Op de dag dat hij begraven werd was het slecht weer. Er was niemand aanwezig, want zijn vrouw was ziek die dag en andere mensen kwamen er niet.

Trivia

  • De Oostenrijkse zanger Falco had in 1985 een hit met "Rock me Amadeus".
  • Tom Hulce (Mozart) en F. Murray Abraham (Salieri, een Italiaans componist) speelden de hoofdrollen in de aan Mozart gewijde film "Amadeus" uit 1984.

Bron(nen)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wolfgang_Amadeus_Mozart&oldid=822302"