Zee van Ochotsk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ligging van de zee

De Zee van Ochotsk is een zee tussen Japan en Rusland. De Zee van Ochotsk ligt in Azië. De zee heeft een oppervlakte van 1.580.000 km² en het diepste punt is 3.374 m onder de zeeoppervlakte. De zee is vernoemd naar het eerste Russchische plaats in het Verre Oosten, namelijk Ochotsk.

De zee is gelegen tussen het Russische vasteland, het schiereiland Kamtsjatka en de eilandgroep Koerilen. In de zee wordt veel aardolie gewonnen, vooral rond het eiland Sachalin, en veel op walvissen gejaagd.

Vroeger had de zee diverse namen. Het werd aangeduid als de Damskojezee, de Kamtsjatkazee of met de Japanse naam Hokkai. Pas later werd de naam officieel de Zee van Ochotsk naar de stad aan het meer. De zee is verbonden met de Grote Oceaan en de Japanse Zee. Het verschil tussen eb en vloed is groot in de zee. In het noorden loopt dit zelfs op tot 13 meter. De zee is vaak in het noordelijke gedeelte bedekt met ijs en zware mist. Door de stroming en harde wind kunnen zelfs ijsbrekers niet door het ijs heenkomen. In de herfst hebben de plaatsen aan de zee veel te maken met cyclonen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zee_van_Ochotsk&oldid=602121"