EBU: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox bedrijf | bedrijfsnaam = European Broadcasting Union (EBU) | bedrijfslogo = European_Broadcasting_Union_logo.svg | ander formaat = |...')
 
k
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 25: Regel 25:
 
| website = [https://ebu.ch/ ebu.ch]
 
| website = [https://ebu.ch/ ebu.ch]
 
}}
 
}}
  +
[[Bestand:EBU Member Elliptic.svg|miniatuur|Landen met een of meer leden zijn donkerblauw. Geassocieerde leden in lichtblauw.]]
  +
De '''European Broadcasting Union''' ( EBU; Frans: Union européenne de radio-télévision , UER, Nederlands: Europese Omroepunie) is een alliantie (samenwerkings-verband) van publieke mediaorganisaties waarvan de landen binnen de European Broadcasting Area vallen of die lid zijn van de [[Raad van Europa]]. Vanaf 2023 bestaat het uit 113 lidorganisaties uit 56 landen, en 31 geassocieerde leden uit nog eens 20 landen. Het werd opgericht in 1950 en heeft zijn administratieve zetel (kantoor) in [[Genève (stad)|Genève]].
  +
  +
De EBU bezit en ''exploiteert'' (het laten werken van) de Eurovisie- en Euroradio-telecommunicatie-netwerken waarop belangrijke televisie- en radio-uitzendingen rechtstreeks onder haar leden worden verspreid. Een voorbeeld hiervan is de productie van het [[Eurovisiesongfestival]] en het [[Junior Eurovisiesongfestival|Junior Eurovisie Songfestival]]. Een ander jaarlijks terugkerend evenement dat via de EBU in heel Europa wordt uitgezonden, is het Weense nieuwjaarsconcert.
  +
  +
Het beheert ook de dagelijkse Eurovisie-nieuwsuitwisseling waarin leden het laatste nieuwsmateriaal delen.
  +
  +
De themamuziek (tune) die voor en na elke EBU-uitzending wordt gespeeld, is de [https://youtu.be/NSIolFvLwXQ?si=dXh4MnnVyh6sk_aC Prelude to Te Deum] (op YouTube) van Marc-Antoine Charpentier.
  +
  +
Voor Nederland is de [[Nederlandse Publieke Omroep|NPO]] lid en voor België de [[Vlaamse Radio- en Televisieomroep|VRT]] en de [[RTBF]].
  +
[[Categorie:Televisie]]

Huidige versie van 11 mei 2024 om 13:53

European Broadcasting Union (EBU)
European Broadcasting Union logo.svg
Logo EBU
Slogan
Rechtsvorm
Oprichting 12 februari 1950
Voorganger Internationale Omroepunie
Opheffing
Oorzaak einde
Oprichter
Onderdeel van
Eigenaar
Sleutelfiguren Delphine Ernotte (Bestuursvoorzitter)

Noël Curran (Directeur-generaal)

Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Locatie Geneve
Werknemers
Producten
Sector Televisie
Industrie
Omzet
Winst

Website
ebu.ch
Portaal Portal.svg Economie
Landen met een of meer leden zijn donkerblauw. Geassocieerde leden in lichtblauw.

De European Broadcasting Union ( EBU; Frans: Union européenne de radio-télévision , UER, Nederlands: Europese Omroepunie) is een alliantie (samenwerkings-verband) van publieke mediaorganisaties waarvan de landen binnen de European Broadcasting Area vallen of die lid zijn van de Raad van Europa. Vanaf 2023 bestaat het uit 113 lidorganisaties uit 56 landen, en 31 geassocieerde leden uit nog eens 20 landen. Het werd opgericht in 1950 en heeft zijn administratieve zetel (kantoor) in Genève.

De EBU bezit en exploiteert (het laten werken van) de Eurovisie- en Euroradio-telecommunicatie-netwerken waarop belangrijke televisie- en radio-uitzendingen rechtstreeks onder haar leden worden verspreid. Een voorbeeld hiervan is de productie van het Eurovisiesongfestival en het Junior Eurovisie Songfestival. Een ander jaarlijks terugkerend evenement dat via de EBU in heel Europa wordt uitgezonden, is het Weense nieuwjaarsconcert.

Het beheert ook de dagelijkse Eurovisie-nieuwsuitwisseling waarin leden het laatste nieuwsmateriaal delen.

De themamuziek (tune) die voor en na elke EBU-uitzending wordt gespeeld, is de Prelude to Te Deum (op YouTube) van Marc-Antoine Charpentier.

Voor Nederland is de NPO lid en voor België de VRT en de RTBF.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=EBU&oldid=860068"