Copyleft: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(-beg)
k (Categorie:Woordenschat verwijderd met HotCat)
 
(8 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Copyleft logo.png|right|thumb|Het logo dat bij Copyleft hoort.]]
+
[[Bestand:Copyleft logo.png|right|miniatuur|Het logo dat bij Copyleft hoort.]]
   
'''Copyleft''' is het tegenover gestelde van [[Copyright]]. Copyleft geeft aan dat er geen [[auteursrecht]]en op een bepaalde tekst, afbeelding, video of misschien wel op een hele website zit. Dit betekend dat je ongestraft de afbeeldingen, tekst, video's of dergelijke kunt overnemen om het ergens anders weer te gebruiken.
+
'''Copyleft''' is het tegenover gestelde van [[Copyright]]. Copyleft geeft aan dat er geen [[auteursrecht]]en op een bepaalde tekst, afbeelding, video of misschien wel op een hele website zit. Dit betekent dat je de afbeeldingen, tekst, video's of dergelijke kunt overnemen om het ergens anders weer te gebruiken.
 
Het logo van Copyleft is het gespiegelde logo van Copyright. Het is dus de © van Copyright, alleen dan gespiegeld.
 
Het logo van Copyleft is het gespiegelde logo van Copyright. Het is dus de © van Copyright, alleen dan onderste boven.
 
 
Er zijn heel veel standaard benamingen voor standaard licenties die met ''Vrije Licenties'' werken. Vrije Licenties zijn hetzelfde als Copyleft teksten, afbeeldingen, video's en dergelijke.
 
   
 
==GFDL==
 
==GFDL==
 
De eerste Copyleft licentie was GFDL en is de afkorting voor GNU Free Documentation License. De teksten op WikiKids hebben ook een GFDL-licentie. Uitgebreide uitleg over GFDL kun je [http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html hier] vinden. Het is in het Engels, en het is een behoorlijk ingewikkelde tekst. In het kort komt het hier op neer:
Op internet komen steeds meer websites waarop dat soort licenties gelden. Je bent nu aan het lezen op WikiKids. WikiKids gebruikt zelf een vrije licentie! De licentie van WikiKids heet GNU Free Documentation License, afgekort GFDL. Wikipedia gebruikt ook die licentie.
 
 
De tekst van WikiKids wordt onder de GFDL-licentie verspreid. Dat is een hele lap tekst die je [http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html hier] kunt vinden. Het is in het Engels, en het is een behoorlijk ingewikkelde tekst. In het kort komt het hier op neer:
 
   
 
Als een document onder de GFDL valt, mag iedereen die tekst
 
Als een document onder de GFDL valt, mag iedereen die tekst
Regel 21: Regel 16:
 
* je moet de oorspronkelijke auteur vermelden.
 
* je moet de oorspronkelijke auteur vermelden.
   
==Creative Commons==
+
== Zie ook ==
  +
*[[Creative commons]]
Als een maker graag wil dat zijn werk verspreid wordt, kan hij ook kiezen voor een Creative Commons-licentie. Afgekort heet dat een CC-licentie.
 
  +
*[[Copyright]]
 
  +
*[[Wikipedia]]
Als je iets vindt met een CC-licentie erbij, betekent dat dat je zonder toestemming te vragen, een aantal dingen mag doen. Wat je precies mag doen, hang af van de letters die achter "CC" staan. Een klein overzicht:
 
 
;CC-BY (''Attribution''): "By" betekent "door". "Attribution" betekent zoiets als "Naamsvermelding". Je mag het werk kopiëren, verspreiden, vertonen, uitvoeren en veranderen. Je moet er '''wel''' bijzeggen ''door'' wie het oorspronkelijke werk is gemaakt.
 
;CC-NC (''Non-commercial''): "Non-commercial" betekent "Niet Commercieel". Je mag het werk kopiëren, verspreiden, vertonen, uitvoeren en veranderen. Je mag het '''niet''' commercieel gebruiken, dus je mag er geen geld mee verdienen.
 
;CC-ND (''No Derivative Works''): "No Derivative Works" betekent ''geen afgeleid werk''. Je mag het werk kopiëren, verspreiden, vertonen en uitvoeren. Maar je mag er '''niets''' aan veranderen.
 
;CC-SA (''Share Alike''): "Share Alike" betekent "gelijk delen": Als je het werk verandert, moet je het weer vrijgeven onder '''dezelfde''' licentie.
 
 
Soms staan er verschillende lettercombinaties achter het CC-deel. Dan is er een combinatie van voorwaarden gesteld aan het hergebruiken van het werk.
 
 
   
[[Categorie:Hoe werkt het?]]
+
[[Categorie:Auteursrechten]]

Huidige versie van 20 aug 2023 om 22:43

Het logo dat bij Copyleft hoort.

Copyleft is het tegenover gestelde van Copyright. Copyleft geeft aan dat er geen auteursrechten op een bepaalde tekst, afbeelding, video of misschien wel op een hele website zit. Dit betekent dat je de afbeeldingen, tekst, video's of dergelijke kunt overnemen om het ergens anders weer te gebruiken. Het logo van Copyleft is het gespiegelde logo van Copyright. Het is dus de © van Copyright, alleen dan gespiegeld.

GFDL

De eerste Copyleft licentie was GFDL en is de afkorting voor GNU Free Documentation License. De teksten op WikiKids hebben ook een GFDL-licentie. Uitgebreide uitleg over GFDL kun je hier vinden. Het is in het Engels, en het is een behoorlijk ingewikkelde tekst. In het kort komt het hier op neer:

Als een document onder de GFDL valt, mag iedereen die tekst

  • kopiëren
  • veranderen
  • verkopen

Er zitten wel twee eisen aan:

  • het document - zelfs al heb je de tekst daarvan veranderd - moet weer onder de GFDL vrijgegeven worden
  • je moet de oorspronkelijke auteur vermelden.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Copyleft&oldid=806183"