Willem I der Nederlanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Willem Frederik van Oranje-Nassau (Den Haag, 24 augustus 1772 – Berlijn, Duitsland, 12 december 1843), was onder de naam Willem I de eerste koning der Nederlanden uit het huis van Oranje-Nassau.

Jeugd en Huwelijk

Willem Frederik werd in 1772 geboren in Den Haag. Hij was de zoon van de stadhouder Willem V en prinses Wilhelmina van Pruisen. Na de dood van Willem V stond Willem Frederik bekend als Willem VI. In 1791 trouwde hij met zijn nicht Wilhelmina van Pruisen. Samen kregen ze vier kinderen:

Naam Geboren Overleden
Willem Frederik George Lodewijk 6 december 1792 17 maart 1849
Willem Frederik Karel 28 februari 1797 8 september 1881
Wilhelmina Frederica Louise Paulina Charlotte 1 maart 1800 22 december 1806
Wilhelmina Frederica Louise Charlotte Marianne 9 mei 1810 29 mei 1883

Vorst van Nassau

Van Engeland naar Napoleon

Willem I streed in 1793 tegen de Fransen in het noorden van Frankrijk en in de zuidelijke Nederlanden. Op het eerste gezicht leken de fransen terug gedrongen te zijn, maar ze kwamen weer terug. In 1795 stond hij aan het hoofd van het staatsleger tegen de fransen, als erfprins. Toen de fransen uiteindelijk kwamen vluchtte hij naar Engeland met zijn vader. In 1799 overleed zijn broer Frederik. Hij streed voor Oostenrijk tegen napoleon als generaal.

Willem probeerde in 1799 samen met Engeland en Rusland vanuit Noord-Holland het stadhouderlijk gezag. Helaas mislukte dit plan. Op 10 oktober 1799 verdwenen de Engelse en Russische troepen een week nadat er een bestand was ondertekent in Alkmaar. Zijn vader wist dat de oranjes geen politieke rol meer hadden. Ze verloren hun bezittingen in de Nederlanden. Hiervoor kregen ze wel weer andere bezittingen voor terug. Al deze bezittingen vormde samen vorstendom Nassau-Oranje-Fulda.

In 1801 probeerde Willem I een consul de worden over de Nederlanden. Hij sprak daarom Napoleon in Parijs. In de eerste instantie werd hij afgewezen. Hij werd later wel consul van een Duits gebied. Dit was een ander gebied dan dat hij ooit bezat. Op 23 mei 1802 sloten Frankrijk en Pruisen een verdrag waarin staat dat Fulda en een paar andere gebieden eigendom waren van de prins.

Van Napoleon naar Pruisen

Externe links

 
Koningen van Koninkrijk Holland en het (Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden (inclusief regentessen)

Koninkrijk Holland: Lodewijk I · Lodewijk II · Hortense (regentes)
(Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden: Willem I · Willem II · Willem III · Emma (regentes) · Wilhelmina · Juliana · Beatrix · Willem-Alexander

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Willem_I_der_Nederlanden&oldid=286674"