Fusion: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Aanvullingen, afbeelding en enkele links)
 
(Categorie toegevoegd)
Regel 12: Regel 12:
 
* [https://schooltv.nl/video/meer-muziek-in-de-klas-lang-leve-de-80s/#q=synthesizer SchoolTV de jaren '80 en synthesizer]
 
* [https://schooltv.nl/video/meer-muziek-in-de-klas-lang-leve-de-80s/#q=synthesizer SchoolTV de jaren '80 en synthesizer]
 
* [https://www.youtube.com/watch?v=ot6j7Jf9al0 "Fusion" - Miles Davis (1960)]
 
* [https://www.youtube.com/watch?v=ot6j7Jf9al0 "Fusion" - Miles Davis (1960)]
  +
[[Categorie:Muziekstijl]]
  +
[[Categorie:Muziek]]

Versie van 27 sep 2020 18:20

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Miles Davis in Helsinki (1964)

Fusion is een muziekstijl waarbij jazz met pop of rock en/of funk wordt gemixt. De naam zegt het al; een fusie tussen enkele muziekstijlen. Ook zijn er combinaties met Zuid-Amerikaanse (Braziliaanse) stijlen en in de jaren '90 met de dance.

Fusion ontstaat in de jaren '60 van de twintigste eeuw. Miles Davis is een van de eerste die een dergelijke mix maakt, gevolgd door Tony Williams. Tot begin jaren '80 wordt hun muziek nog jazz-rock genoemd. De fusion combineert vooral het vrije en ingewikkelde van de jazz met de eenvoud en wat agressieve van de rock. Dit blijkt commercieel zeer succesvol. Deze 'crossover' muziek doet het beter bij het publiek dan de jazz zelf. The Cruseders en zangeres Randy Crawford doen rond 1980 goede zaken. De fusion ligt vaak tegen de funk aan, getuige een groep als Blood, Sweat & tears. Dit komt ook door de blazerssectie wat een big-band achtige sound geeft.

In Groot-Brittannië ontwikkeld zich in de jaren '70 een eigen soort fusion die de meer avantgardistische jazz combineert. Het bekendste voorbeeld hiervan is de groep Soft Machine. De fusion schuurt in Engeland niet zelden tegen de symfonische rock aan zoals bij Phil Collins. De fusion wordt vaak gemaakt door zogeheten sessiemuzikanten. Dit zijn muzikanten die niet een eigen band vormen, maar vaak artiesten begeleiden, bijvoorbeeld bij studio-opnames. In de jaren '80 wordt er ook geëxperimenteerd met digitale technologie als synthesizers.

In Nederland timmeren in de jaren '70 o.a. Jan Akkerman en Hans Dulfer aan de 'fusion-weg'. Een op de Braziliaanse muziek gerichte band is Batida. Ook groepen als Mendoza Dance Parti en New Cool Collective doen het in de jaren '80 van de twintigste eeuw goed.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fusion&oldid=629940"