Jimmy Savile: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(beginnetje)
 
k (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur|)
 
(10 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Jimmy Savile Leeds Marathon 1982 cropped.JPG|right|250px|miniatuur|Jimmy Savile (rechts)]]
'''Jimmy Savile''' was een [[Verenigd Koninkrijk|Brits]] TV-presentator, [[diskjockey]] en fondsenwerver.
 
  +
'''Jimmy Savile''' ([[Leeds]], 31 oktober 1926 – Leeds, 29 oktober 2011) was een bekende [[Verenigd Koninkrijk|Brits]]e tv-presentator, [[diskjockey]] en fondsenwerver. Dat laatste wil zeggen dat hij zich inzette voor goede doelen. Met zijn onafscheidelijke sigaar en zijn rollende ogen kwam hij nogal excentriek (eigenaardig) over.
{{beginnetje}}
 
  +
  +
Hij presenteerde van 1964 tot 2006 de meeste afleveringen van ''[[Top of the Pops]]'', de televisieversie van de Britse top-40. Hij had ook lange tijd een eigen programma dat ''[[Jim'll Fix It]]'' heette. Hierin liet hij steeds een bepaalde wens van kinderen die in zijn show waren in vervulling gaan. Hij heeft tijdens zijn leven allerlei onderscheidingen gekregen, zelfs van de [[paus]].
  +
  +
In het najaar van 2012, toen hij dus al een jaar dood was, werden er ineens allerlei beschuldigingen geuit tegen Savile, dat hij zich vergrepen zou hebben aan kinderen die in zijn programma's te gast waren. Die durfden daar pas mee aan te komen toen ze allang volwassen waren. Maar ook veel oude en zieke mensen die verbleven in inrichtingen die Savile vaak zelf mee had helpen opzetten zouden door hem misbruikt zijn.
  +
  +
Een driedelige [[grafsteen]] met een uitgebreide tekst die in september 2012 op zijn graf was gezet, had daar maar drie weken gestaan toen deze werd weggehaald en bij het oud vuil werd gezet. Het was namelijk precies in de tijd dat er van alles bekend werd en men was bang dat Saviles graf het doelwit van vernielingen zou worden. Ook allerlei andere vormen van eerbetoon aan Savile zijn ongedaan gemaakt. Zo waren er bijvoorbeeld straten en andere bekende plekken naar hem vernoemd, maar het meeste daarvan heeft nu een andere naam.
  +
  +
Begin 2016 is uit een rapport van BBC Trust gebleken dat heel veel mensen bij de [[BBC]] het eigenlijk al wisten toen Jimmy Savile nog leefde en er zelf werkte. Maar niemand durfde iets te zeggen, want ze waren bang om hun baan te verliezen en Savile had nu eenmaal heel veel aanzien. Zo heeft Jimmy Savile bijna tot aan zijn dood door kunnen gaan met de veronderstelde praktijken. Er wordt aangenomen dat hij in totaal meer dan honderd slachtoffers heeft gemaakt. Alhoewel er voor de goede orde aan moet worden toegevoegd dat Savile de beschuldigingen nooit heeft kunnen weerspreken. Hij was toen namelijk al overleden.
  +
  +
[[Categorie:Brits persoon]]

Huidige versie van 10 okt 2021 om 09:55

Jimmy Savile (rechts)

Jimmy Savile (Leeds, 31 oktober 1926 – Leeds, 29 oktober 2011) was een bekende Britse tv-presentator, diskjockey en fondsenwerver. Dat laatste wil zeggen dat hij zich inzette voor goede doelen. Met zijn onafscheidelijke sigaar en zijn rollende ogen kwam hij nogal excentriek (eigenaardig) over.

Hij presenteerde van 1964 tot 2006 de meeste afleveringen van Top of the Pops, de televisieversie van de Britse top-40. Hij had ook lange tijd een eigen programma dat Jim'll Fix It heette. Hierin liet hij steeds een bepaalde wens van kinderen die in zijn show waren in vervulling gaan. Hij heeft tijdens zijn leven allerlei onderscheidingen gekregen, zelfs van de paus.

In het najaar van 2012, toen hij dus al een jaar dood was, werden er ineens allerlei beschuldigingen geuit tegen Savile, dat hij zich vergrepen zou hebben aan kinderen die in zijn programma's te gast waren. Die durfden daar pas mee aan te komen toen ze allang volwassen waren. Maar ook veel oude en zieke mensen die verbleven in inrichtingen die Savile vaak zelf mee had helpen opzetten zouden door hem misbruikt zijn.

Een driedelige grafsteen met een uitgebreide tekst die in september 2012 op zijn graf was gezet, had daar maar drie weken gestaan toen deze werd weggehaald en bij het oud vuil werd gezet. Het was namelijk precies in de tijd dat er van alles bekend werd en men was bang dat Saviles graf het doelwit van vernielingen zou worden. Ook allerlei andere vormen van eerbetoon aan Savile zijn ongedaan gemaakt. Zo waren er bijvoorbeeld straten en andere bekende plekken naar hem vernoemd, maar het meeste daarvan heeft nu een andere naam.

Begin 2016 is uit een rapport van BBC Trust gebleken dat heel veel mensen bij de BBC het eigenlijk al wisten toen Jimmy Savile nog leefde en er zelf werkte. Maar niemand durfde iets te zeggen, want ze waren bang om hun baan te verliezen en Savile had nu eenmaal heel veel aanzien. Zo heeft Jimmy Savile bijna tot aan zijn dood door kunnen gaan met de veronderstelde praktijken. Er wordt aangenomen dat hij in totaal meer dan honderd slachtoffers heeft gemaakt. Alhoewel er voor de goede orde aan moet worden toegevoegd dat Savile de beschuldigingen nooit heeft kunnen weerspreken. Hij was toen namelijk al overleden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jimmy_Savile&oldid=688794"