Maurits van Oranje: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Aanvullingen Maurits van Oranje)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Michiel_Jansz_van_Mierevelt_-_Maurits_prins_van_Oranje.jpg|right|300px]]
+
[[Bestand:Michiel_Jansz_van_Mierevelt_-_Maurits_prins_van_Oranje.jpg|right|300px]]{{Werk}}
'''Maurits van Oranje''', tot 1618 '''Maurits van Nassau''' ([[Dillenburg]], 14 november 1567 – [[Den Haag]], 23 april 1625) was [[stadhouder]] en legeraanvoerder van de [[Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden]]. Prins Maurits was stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Gelre (Gelderland), Overijssel, Drenthe en Groningen. Hij was dus alleen niet de stadhouder van Friesland. Prins Maurits was de zoon van [[Willem van Oranje]].
+
'''Maurits van Oranje''', tot 1618 '''Maurits van Nassau''' ([[Dillenburg]], 14 november 1567 – [[Den Haag]], 23 april 1625) was [[stadhouder]] en legeraanvoerder van de [[Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden]]. Prins Maurits was stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Gelre (Gelderland), Overijssel, Drenthe en Groningen. Hij was dus alleen niet de stadhouder van Friesland.
   
  +
== Leven en familie ==
Zeventien was hij toen zijn vader werd vermoord. Toch werd hij de nieuwe stadhouder, de nieuwe leider. Ook hij streed tegen de Spaanse overheersing. Lange tijd werd hij daarbij geholpen door [[Johan van Oldenbarnevelt]]. Maurits wilde de Spanjaarden het land uit jagen, maar daarvoor was veel geld nodig. Johan van Oldenbarnevelt (kun je vergelijken met een minister van financiën) wilde geld sparen en heeft een soort wapenstilstand geregeld. Die duurde 12 jaar. Maurits was hier boos over en heeft zijn vroegere “vriend” in de ban gedaan. Johan van Oldenbarnevelt is dan ook vermoord.
 
  +
Maurits was de tweede zoon van [[Willem van Oranje|Willem de Zwijger]] en [[Anna van Saksen (1544-1577)|Anna van Saksen]] en werd geboren op het kasteel van Dillenburg (een stad in de regio Gießen van [[Hessen]] in [[Duitsland]]). Hij werd vernoemd naar zijn grootvader van moeders kant, de keurvorst Maurits van Saksen, die ook een bekende generaal was. Hij werd in Dillenburg opgevoed door zijn oom Johan van Nassau (Jan de Oude).
  +
  +
Maurits had (uit het huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Saksen) een oudere zus [[Anna van Nassau]], een oudere broer [[Willem Lodewijk van Nassau]] en een jongere zus [[Emilia van Nassau]] (Later Emilia van Portugal).
  +
  +
Maurits is nooit getrouwd geweest, maar was de vader van buitenechtelijke kinderen van Margaretha van Mechelen (o.a. Willem van Nassau, heer van de Lek en Lodewijk van Nassau, heer van De Lek en Beverweerd ) en van Anna van de Kelder.
  +
  +
Samen met zijn broer Willem Lodewijk studeerde hij in Heidelberg (D) en later in [[Leiden]] waar hij [[Simon Stevin]] ontmoette. De Staten van Holland en Zeeland betaalden zijn studie, omdat hun vader in financiële problemen was gekomen nadat hij zijn hele fortuin had uitgegeven in de beginfase van de Nederlandse opstand ([[Tachtigjarige Oorlog]]).
  +
  +
De protestantse Maurits werd voorafgegaan als Prins van Oranje (geen Nederlandse titel) door zijn rooms-katholieke oudste halfbroer [[Filips Willem van Oranje|Filips Willem van Oranje-Nassau]], Prins van Oranje (Graaf van Nassau en Graaf van Buren), overleden in 1618. Filips Willem stond echter onder bewaring van Spanje en bleef dat tot 1596, en was dus niet in staat om de Nederlandse onafhankelijkheidszaak te leiden. Filips Willem was de enige zoon uit het huwelijk van Willem van Oranje met zijn eerste vrouw [[Anna van Egmond (1533-1558)]], ook bekend als Anna van Buren. [[Maria van Nassau]] (1556-1616) was een volle zus van Filips Willem en een kanshebber net als Maurits over de nalatenschap van hun vader. Maria was het tweede meisje uit dit huwelijk. De eerste dochter, ook Maria geheten werd maar één jaar.
  +
  +
Maurits werd benoemd tot kapitein-generaal van het leger in 1587, waarbij hij de Engelse Robert Dudley - graaf van Leicester omzeilde, die terugkeerde naar Engeland toen hij dit nieuws hoorde.
  +
  +
== Stadhouder en militaire carrière ==
  +
Maurits was zestien toen zijn vader Willem van Oranje werd vermoord. Toch werd hij de nieuwe stadhouder, de nieuwe leider in 1584. De vorsten van Engeland en Frankrijk waren verzocht de soevereiniteit te aanvaarden, maar hadden dit geweigerd. Hierdoor was Maurice de enige aanvaardbare kandidaat voor de functie van stadhouder. Hij werd stadhouder van Holland en Zeeland in 1585, van Gelre, Overijssel en Utrecht in 1590 en van Groningen en Drenthe in 1620 (na de dood van zijn achterneef [[Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg]] (1560-1620), die daar en in Friesland stadhouder was geweest.
  +
  +
=== Veroveringen ===
  +
Maurits reorganiseerde samen met [[Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg]] het Nederlandse Staatsleger, studeerde militaire geschiedenis, [[strategie]] en [[tactiek]], [[wiskunde]] en [[astronomie]] (sterrenkunde), en bewees dat hij tot de beste strategen van zijn tijd behoorde. De [[Tachtigjarige Oorlog]] was een uitdaging voor zijn hem, dus hij kon bewijzen dat hij een goede leider was door verschillende Spaanse Buitenposten te veroveren. Met speciale aandacht voor de belegeringstheorieën van [[Simon Stevin]], nam hij waardevolle belangrijke forten en steden in. Deze periode staat bekend als de tien gloriejaren: [[Breda (stad)|Breda]] in 1590, [[Zutphen (stad)|Zutphen]], [[Knodsenburg]] in 1591, [[Steenwijk]] en [[Coevorden]] in 1592, [[Geertruidenberg (plaats)|Geertruidenberg]] in 1593 en [[Groningen (stad)|Groningen]] in 1594. In 1597 ging hij verder met zijn offensief en nam [[Rheinberg]], [[Meurs]], [[Groenlo]], [[Bredevoort]], [[Enschede]], [[Ootmarsum]] en [[Oldenzaal]] in en sloot het jaar af met de verovering van [[Lingen]]. Deze overwinningen rondden de grenzen van de [[Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden]] af, versterkten de opstand tegen Spanje en lieten een nationale staat achter veilige grenzen ontstaan. Zo vestigden Maurits zich als de belangrijkste generaal van zijn tijd. Veel van de grote generaals van de volgende generatie, waaronder zijn halfbroer [[Frederik Hendrik van Oranje-Nassau]] en veel van de commandanten van de Engelse Burgeroorlog, leerden hun vak onder zijn bevel. [[Frederik Hendrik van Oranje-Nassau]] was een zoon uit het vierde huwelijk van Willem van Oranje met [[Louise de Coligny]]. Deze prins van Oranje en graaf van Nassau, was stadhouder, kapitein-generaal en admiraal-generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1625-1647) en opvolger van Maurits. Vanwege zijn succesvolle belegeringen kreeg Frederik Hendrik de bijnaam 'stedendwinger'. Frederik Hendrik is de voorvader van het huidige koningshuis.
  +
  +
=== Slag bij Nieuwpooort ===
  +
Ook Maurits streed tegen de Spaanse overheersing van [[Filips II van Spanje|Filips II]], die overleed in 1598 en opgevolgd werd door [[Filips III van Spanje|Filips III]] die de oorlog voortzette. Ook had de [[Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden]] veel last van de zeerovers bij Duinkerken die de handels- en vissersvloot veel schade brachten. In juli 1600 wist hij met de [[slag bij Nieuwpoort]] met veel moeite het leger van [[Albrecht van Oostenrijk]] te verslaan. Het staatse leger trok zich echter terug waardoor hij er weinig voordeel aan had. De roep om vrede werd steeds luider en de oorlogvoering koste veel belastinggeld. Het schaadde ook de handel. Lange tijd werd Maurits geholpen door [[Johan van Oldenbarnevelt]]. Johan van Oldenbarnevelt (kun je vergelijken met een minister van financiën) wilde geld sparen en heeft in 1609 een soort wapenstilstand geregeld: het [[Twaalfjarig Bestand]]. Maurits was hier boos over en heeft zijn vroegere “vriend” in de ban gedaan. Johan van Oldenbarnevelt is dan uiteindelijk ook vermoord. Het gevolg van het [[Twaalfjarig Bestand]] was wel dat Spanje zonder enige beperking de Republiek als zelfstandige staat erkende voor de duur van het bestand. De Nederlanders kregen ook een vrije vaart op Indië (zie [[Verenigde Oostindische Compagnie]]). De Zuiderlijke Nederlanden leken voorgoed losgemaakt te zijn van de Noordelijke. In het zuiden was het protestantisme vrijwel uitgeroeid. Protestanten uit het zuiden vluchtten naar het Noorden en namen hun kennis en kunde en veel geld met zich mee. Dit betekende een flinke boost aan de welvaart, het begin van de [[Gouden Eeuw (Nederland)|Gouden Eeuw]].
  +
  +
=== Patriciërs ===
  +
De Spanse koning of landsheer was geen heerser meer over de Noordelijke Nederlanden. De stedelijke machthebbers, de [[Patriciër|patriciërs]] kregen een steeds grotere vinger in de pap van de Staten-Generaal, met die van Amsterdam voorop.
   
 
{{beg}}
 
{{beg}}

Versie van 5 aug 2021 17:15

Michiel Jansz van Mierevelt - Maurits prins van Oranje.jpg
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Maurits van Oranje, tot 1618 Maurits van Nassau (Dillenburg, 14 november 1567 – Den Haag, 23 april 1625) was stadhouder en legeraanvoerder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Prins Maurits was stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Gelre (Gelderland), Overijssel, Drenthe en Groningen. Hij was dus alleen niet de stadhouder van Friesland.

Leven en familie

Maurits was de tweede zoon van Willem de Zwijger en Anna van Saksen en werd geboren op het kasteel van Dillenburg (een stad in de regio Gießen van Hessen in Duitsland). Hij werd vernoemd naar zijn grootvader van moeders kant, de keurvorst Maurits van Saksen, die ook een bekende generaal was. Hij werd in Dillenburg opgevoed door zijn oom Johan van Nassau (Jan de Oude).

Maurits had (uit het huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Saksen) een oudere zus Anna van Nassau, een oudere broer Willem Lodewijk van Nassau en een jongere zus Emilia van Nassau (Later Emilia van Portugal).

Maurits is nooit getrouwd geweest, maar was de vader van buitenechtelijke kinderen van Margaretha van Mechelen (o.a. Willem van Nassau, heer van de Lek en Lodewijk van Nassau, heer van De Lek en Beverweerd ) en van Anna van de Kelder.

Samen met zijn broer Willem Lodewijk studeerde hij in Heidelberg (D) en later in Leiden waar hij Simon Stevin ontmoette. De Staten van Holland en Zeeland betaalden zijn studie, omdat hun vader in financiële problemen was gekomen nadat hij zijn hele fortuin had uitgegeven in de beginfase van de Nederlandse opstand (Tachtigjarige Oorlog).

De protestantse Maurits werd voorafgegaan als Prins van Oranje (geen Nederlandse titel) door zijn rooms-katholieke oudste halfbroer Filips Willem van Oranje-Nassau, Prins van Oranje (Graaf van Nassau en Graaf van Buren), overleden in 1618. Filips Willem stond echter onder bewaring van Spanje en bleef dat tot 1596, en was dus niet in staat om de Nederlandse onafhankelijkheidszaak te leiden. Filips Willem was de enige zoon uit het huwelijk van Willem van Oranje met zijn eerste vrouw Anna van Egmond (1533-1558), ook bekend als Anna van Buren. Maria van Nassau (1556-1616) was een volle zus van Filips Willem en een kanshebber net als Maurits over de nalatenschap van hun vader. Maria was het tweede meisje uit dit huwelijk. De eerste dochter, ook Maria geheten werd maar één jaar.

Maurits werd benoemd tot kapitein-generaal van het leger in 1587, waarbij hij de Engelse Robert Dudley - graaf van Leicester omzeilde, die terugkeerde naar Engeland toen hij dit nieuws hoorde.

Stadhouder en militaire carrière

Maurits was zestien toen zijn vader Willem van Oranje werd vermoord. Toch werd hij de nieuwe stadhouder, de nieuwe leider in 1584. De vorsten van Engeland en Frankrijk waren verzocht de soevereiniteit te aanvaarden, maar hadden dit geweigerd. Hierdoor was Maurice de enige aanvaardbare kandidaat voor de functie van stadhouder. Hij werd stadhouder van Holland en Zeeland in 1585, van Gelre, Overijssel en Utrecht in 1590 en van Groningen en Drenthe in 1620 (na de dood van zijn achterneef Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg (1560-1620), die daar en in Friesland stadhouder was geweest.

Veroveringen

Maurits reorganiseerde samen met Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg het Nederlandse Staatsleger, studeerde militaire geschiedenis, strategie en tactiek, wiskunde en astronomie (sterrenkunde), en bewees dat hij tot de beste strategen van zijn tijd behoorde. De Tachtigjarige Oorlog was een uitdaging voor zijn hem, dus hij kon bewijzen dat hij een goede leider was door verschillende Spaanse Buitenposten te veroveren. Met speciale aandacht voor de belegeringstheorieën van Simon Stevin, nam hij waardevolle belangrijke forten en steden in. Deze periode staat bekend als de tien gloriejaren: Breda in 1590, Zutphen, Knodsenburg in 1591, Steenwijk en Coevorden in 1592, Geertruidenberg in 1593 en Groningen in 1594. In 1597 ging hij verder met zijn offensief en nam Rheinberg, Meurs, Groenlo, Bredevoort, Enschede, Ootmarsum en Oldenzaal in en sloot het jaar af met de verovering van Lingen. Deze overwinningen rondden de grenzen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden af, versterkten de opstand tegen Spanje en lieten een nationale staat achter veilige grenzen ontstaan. Zo vestigden Maurits zich als de belangrijkste generaal van zijn tijd. Veel van de grote generaals van de volgende generatie, waaronder zijn halfbroer Frederik Hendrik van Oranje-Nassau en veel van de commandanten van de Engelse Burgeroorlog, leerden hun vak onder zijn bevel. Frederik Hendrik van Oranje-Nassau was een zoon uit het vierde huwelijk van Willem van Oranje met Louise de Coligny. Deze prins van Oranje en graaf van Nassau, was stadhouder, kapitein-generaal en admiraal-generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1625-1647) en opvolger van Maurits. Vanwege zijn succesvolle belegeringen kreeg Frederik Hendrik de bijnaam 'stedendwinger'. Frederik Hendrik is de voorvader van het huidige koningshuis.

Slag bij Nieuwpooort

Ook Maurits streed tegen de Spaanse overheersing van Filips II, die overleed in 1598 en opgevolgd werd door Filips III die de oorlog voortzette. Ook had de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden veel last van de zeerovers bij Duinkerken die de handels- en vissersvloot veel schade brachten. In juli 1600 wist hij met de slag bij Nieuwpoort met veel moeite het leger van Albrecht van Oostenrijk te verslaan. Het staatse leger trok zich echter terug waardoor hij er weinig voordeel aan had. De roep om vrede werd steeds luider en de oorlogvoering koste veel belastinggeld. Het schaadde ook de handel. Lange tijd werd Maurits geholpen door Johan van Oldenbarnevelt. Johan van Oldenbarnevelt (kun je vergelijken met een minister van financiën) wilde geld sparen en heeft in 1609 een soort wapenstilstand geregeld: het Twaalfjarig Bestand. Maurits was hier boos over en heeft zijn vroegere “vriend” in de ban gedaan. Johan van Oldenbarnevelt is dan uiteindelijk ook vermoord. Het gevolg van het Twaalfjarig Bestand was wel dat Spanje zonder enige beperking de Republiek als zelfstandige staat erkende voor de duur van het bestand. De Nederlanders kregen ook een vrije vaart op Indië (zie Verenigde Oostindische Compagnie). De Zuiderlijke Nederlanden leken voorgoed losgemaakt te zijn van de Noordelijke. In het zuiden was het protestantisme vrijwel uitgeroeid. Protestanten uit het zuiden vluchtten naar het Noorden en namen hun kennis en kunde en veel geld met zich mee. Dit betekende een flinke boost aan de welvaart, het begin van de Gouden Eeuw.

Patriciërs

De Spanse koning of landsheer was geen heerser meer over de Noordelijke Nederlanden. De stedelijke machthebbers, de patriciërs kregen een steeds grotere vinger in de pap van de Staten-Generaal, met die van Amsterdam voorop.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maurits_van_Oranje&oldid=678789"