Perzië

Uit Wikikids
Versie door Bot61 (overleg | bijdragen) op 5 jun 2021 om 11:23 (→‎Beroemde koningen: clean up, replaced: {{Beg → {{User:Rots61/Veelbekeken/Beg}}{{beg)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Kaartje van Perzië in 540 v.Chr.

Perzië was een land uit de oudheid. Het lag in het gebied waar nu het huidige Iran ligt. Het was een groot en machtig land dat veel gebied veroverde. Het verloor veel gebied toen het door Alexander de Grote werd verslagen maar verdiende dat later weer terug. Pas in de jaren '70 verloor het haar naam en werd het voortaan Iran genoemd nadat er een staatsgreep werd gepleegd. Perzië was het land waar een van de eerste beschavingen begon. In de tijd dat in de Benelux de mensen nog in hutjes woonden was het Perzische Rijk al een groot en goed georganiseerd land dat op het gebied van cultuur decennia of zelfs eeuwen voorliep op andere landen.

Geschiedenis

Perzië was een land geregeerd door Koning Darius I en Xerxes. Een belangrijke plek in het Perzische Rijk was de stad Persepolis. Echter was dit geen stad, maar een vesting gebouwd door de onderdanen van Darius I. In Persepolis werden veel belangrijke beslissingen genomen, maar niemand woonde er. Later is de naam van Perzië veranderd naar Iran.

Beroemde koningen

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Perzië&oldid=671082"