Benelux

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van Belelux

De Benelux is een samenstelling voor de landen Nederland, België en Luxemburg. (België, Nederland, Luxemburg). De naam de Lage Landen komt omdat het laaggelegen landen zijn. Samen heeft de Benelux ongeveer 30 miljoen inwoners. Meer dan de helft woont in Nederland. Alle landen van de Benelux zijn lid van de Europese Unie, Verenigde Naties en de NAVO. Ze betalen ook allemaal met de Euro. De Benelux handelt ook veel met elkaar. De cultuur verschilt erg, maar de taal Nederlands spreekt men in meer van de helft van het gebied van de Benelux. De Benelux ligt een één tijdzone. Een paar grote steden in de Benelux zijn Amsterdam, Brussel, Rotterdam, Antwerpen, Den Haag en Luik.

Talen

De Tiendaagse Veldtocht

Er worden vier talen gesproken in de Benelux: Nederlands (ongeveer 80%), Frans (ongeveer 19%), Duits (ongeveer 0,5%) en Fries (ongeveer 0,5%). Er bestaat ook een combinatie van Frans en Duits, dat heet Letzeburgs en spreken ze in Luxemburg. Er worden natuurlijk ook dialecten (streektalen) gesproken, bijvoorbeeld Drents en West-Vlaams. In sommige steden praten mensen ook nog met een accent.

Vlag land hoofdstad inwoners
Flag of the Netherlands.svg Nederland Amsterdam 17.016.967
Flag of Belgium.svg België Brussel 11.409.077
Flag of Luxembourg.svg Luxemburg Luxemburg 582.291

Oppervlakte

De oppervlakte bedraagt ongeveer 76.657 km². Ongeveer 60% van de oppervlakte behoort tot Nederland, de rest tot België en een klein gebied hoort bij Luxemburg.

Geschiedenis

Vroeger was de Benelux één land, dit was in de tijd van koning Willem I van de Nederlanden. Na de Tiendaagse veldtocht, geleid door koning Willem II kreeg België met hulp van Frankrijk haar onafhankelijkheid van Nederland. Toen had België een eigen koningshuis. Luxemburg is een groot-hertogdom. Het algemene gebied is bekend als "de Lage Landen" (Pays-Bas in het Frans).

Landkaarten

De kaarten van alle landen in de Benelux.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Benelux&oldid=686262"