Benelux

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Logo van Belelux

De Benelux is de naam voor de samenwerking tussen de landen Nederland, België en Luxemburg. (België, Nederland, Luxemburg). Samen hebben de landen van de Benelux ongeveer 30 miljoen inwoners. Meer dan de helft daarvan woont in Nederland. Alle landen van de Benelux zijn lid van de Europese Unie, Verenigde Naties en de NAVO. Ze betalen ook allemaal met de Euro. Politici van de Benelux-landen komen bijeen in het Benelux-parlement. In de Benelux handelt men ook veel met elkaar. De cultuur verschilt erg, maar de taal Nederlands spreekt men in meer van de helft van het gebied van de Benelux. De Benelux ligt in één tijdzone. Een paar grote steden in de Benelux zijn Amsterdam, Brussel, Rotterdam, Antwerpen, Den Haag en Luik.

Talen

De Tiendaagse Veldtocht

Er worden vier talen gesproken in de Benelux: Nederlands (ongeveer 80%), Frans (ongeveer 19%), Duits (ongeveer 0,5%) en Fries (ongeveer 0,5%). Er bestaat ook een combinatie van Frans en Duits, dat heet Letzeburgs en dat spreken ze in Luxemburg. Er worden natuurlijk ook dialecten (streektalen) gesproken, bijvoorbeeld Drents en West-Vlaams. In sommige steden praten mensen ook nog met een accent.

Vlag land hoofdstad inwoners
Flag of the Netherlands.svg Nederland Amsterdam 17.016.967
Flag of Belgium.svg België Brussel 11.409.077
Flag of Luxembourg.svg Luxemburg Luxemburg 582.291

Oppervlakte

De oppervlakte bedraagt ongeveer 76.657 km². Ongeveer 60% van de oppervlakte behoort tot Nederland, de rest tot België en een klein gebied hoort bij Luxemburg.

Geschiedenis

Vroeger vormden de landen van de Benelux al een tijdje één land, dit was in de tijd van koning Willem I van de Nederlanden. Na de Tiendaagse veldtocht, geleid door koning Willem II kreeg België met hulp van Frankrijk haar onafhankelijkheid van Nederland. Toen had België een eigen koningshuis. Luxemburg is een groot-hertogdom.

Landkaarten

De kaarten van alle landen in de Benelux.

Website

Benelux


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Benelux&oldid=842049"