Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Groep van Acht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De landen van de G8

De Groep van Acht (Engels: Group of Eight) of G8 is een groep van acht grote, industriële landen. Zij debatteren over economische dingen, maar ook steeds meer en meer over andere onderwerpen, zoals politieke en veiligheidsproblemen, milieu, ...

Geschiedenis

In 1975 begon de G8 als de G6. De leden toen waren het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk, Japan, de Verenigde Staten en Duitsland. In 1978 kwam Canada erbij en werd de G7 een feit. Vanaf 1998 kwam Rusland ook naar de bijeenkomsten, en werd het de G8.

Sinds 1977 wordt de Europese Unie ook uitgenodigd, waardor men soms al spreekt van de G9. Soms doen China, Brazilië en India ook mee aan het overleg. Sinds voorjaar 2014 is de G8 weer de G7 nadat Rusland werd geschorst door de Krimcrisis.

Kritiek

De G8 krijgt ook vaak kritiek. De G8 zou ondemocratisch zijn, want ze nemen beslissingen met wereldwijde gevolgen, terwijl ze maar een minderheid van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groep_van_Acht&oldid=688140"