Warschaupact

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Russische tanks vallen Praag in Tsjecho-Slowakije binnen, nadat de Tsjechische regering te veel vrijheid beloofden aan het volk.

Het Warschaupact was een militair verbond tussen de Sovjet-Unie en tot haar machtssfeer behorende Oost-Europese landen dat van 1955 tot 1991 heeft bestaan. Het pact werd beheerst door Sovjet Unie. Hun uitgangspunt was het socialisme, of het communisme zoals het in het westen werd genoemd.

Het was een reactie op de oprichting van de NAVO in 1949 door Amerika, Canada en een aantal West-Europese landen. Het uitgangspunt van beide organisaties was dat de landen, die lid waren, elkaar zouden beschermen, indien ze aangevallen zouden worden. Dit leidde onder meer tot de Koude Oorlog. Omdat de Sovjet Unie over kernwapens beschikte, kon de NAVO niet ingrijpen als de Sovjet Unie met zijn leger een ander land uit het Warschaupact binnenviel.

Eind jaren 80 begon de macht van de Sovjet-Unie af te brokkelen en viel het Oostblok uiteen. Vooral de demonstraties en stakingen in Polen hadden veel invloed. Het Warschaupact werd in 1991 ontbonden. De NAVO daarentegen bleef bestaan. Ironisch genoeg zijn vrijwel alle voormalige Warschaupactstaten (behalve de Sovjet-Unie - thans Rusland met de meeste landen die daartoe behoorden, zoals Oekraïne - zelf) nu lid van de NAVO. Ook Rusland wilde lid worden van de NAVO, maar dat wilden de Amerikanen liever niet.

Leden

Videoclips


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Warschaupact&oldid=699480"