Visegrádgroep

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De landen van de Visegrádgroep

De Visegrádgroep of Visegrád 4 (V4) is de naam voor de samenwerking tussen Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. De vier landen helpen elkaar op politiek en economisch gebied. Alle landen zijn lid van de Europese Unie (EU). Hierdoor is de Visegrádgroep een kleinere samenwerking binnen de EU, zoals de Benelux.

De groep werd gesticht in 1991 tussen Polen, Hongarije en toenmalig Tsjechoslowakije. In 1993 viel Tsjechoslowakije uit elkaar in Tsjechië en Slowakije, die beide automatisch lid werden. De vier landen zijn na Slovenië de meest ontwikkelde landen van Oost-Europa. Sinds de val van het communisme hebben zij te maken met economische groei.

In de Europese Unie werken de vier landen ook regelmatig samen. Dit was het val tijdens de Europese Vluchtelingencrisis van 2015. Toen weigerden de vier landen vluchtelingen op te nemen uit het Midden-Oosten en Afrika.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Visegrádgroep&oldid=711878"